Građani Srbije godišnje popiju više od 12,5 litara alkohola što ih svrstava u balkanske rekordere, pokazalo je posljednje istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Prema ovom istraživanju, najmanje alkohola na području Balkana konzumiraju stanovnici Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema rezultatima pomenutog izvještaja, Turska je evropska zemlja čiji stanovnici u prosjeku konzumiraju najmanje alkohola i alkoholnih pića.

Naime, prosječan stanovnik Turske stariji od 15 godina godišnje konzumira manje od 2,5 litara alkohola i alkoholnih pića. Turska je takođe u grupi zemalja u svijetu u kojima se godišnje popije najmanje alkohola.

Nakon Turske, posmatrano na evropskom nivou, slijede Bosna i Hercegovina, Albanija, Makedonija, Malta i Italija, gdje jedna osoba iznad 15 godina u prosjeku godišnje konzumira od 5 do 7,4 litara alkohola i alkoholnih pića.

Popiju više od 12,5 litara alkohola

Istraživanje WHO je pokazalo da na prostoru Balkana, u prosjeku, najmanje piju Bosanci i Hercegovci, Albanci i Makedonci, a najviše Srbijanci.

Stanovnici Srbije u prosjeku godišnje popiju više od 12,5 litara. Odmah iza su Hrvati koji godišnje popiju do 10 do 12,4 litara alkohola i alkoholnih pića.

Prema navodima WHO-a, u BiH se najviše konzumiraju žestoka pića (73 posto), a nakon toga pivo (23 posto) i vino (četiri posto).

S druge strane, najviše alkohola i alkoholnih pića u Evropi konzumiraju stanovnici zemalja istočne i centralne Evrope, kao što su Ukrajina, Bjelorusija, Poljska, Bugarska, Češka, Mađarska, Rumunija, Slovačka i Rusija, gdje osoba starija od 15 godina u prosjeku godišnje konzumira više od 12,5 litara alkohola i alkoholnih pića.

Osim ovih evropskih zemalja, zemlje gdje osoba starija od 15 godina u prosjeku godišnje konzumira više od 12,5 litara alkohola i alkoholnih pića, jesu Srbija i Portugal.

Nakon ovih evropskih zemalja, najviše alkohola u prosjeku konzumiraju stanovnici Francuske, Njemačke, Velike Britanije, Španije, Belgije, Švajcarske, Austrije, Grčke, Finske, Estonije, Letonije i Hrvatske, gdje punoljetan prosječan stanovnik godišnje popije od 10 do 12,4 litara alkohola.

U svijetu najviše piju Rusi

Posmatrano na globalnom nivou, zemlje čiji stanovnici u prosjeku godišnje popiju najviše alkohola su zemlje istočne i centralne Evrope, kao i Rusija, gdje u prosjeku jedan stanovnik na godišnjoj osnovi konzumira više od 12,5 litara alkohola i alkoholnih pića.

S druge strane, zemlje u svijetu čiji stanovnici konzumiraju najmanje alkohola, odnosno manje od 2,5 litara godišnje po osobi, mahom su arapske zemlje, zemlje Bliskog Istoka i zemlje sjeverne Afrike.

Od ostalih zemalja svijeta, prosječan stanovnik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) godišnje konzumira od 7,5 do 9,9 litara alkohola i alkoholnih pića, Kine od 5 do 7,4 litra, Indije od 2,5 do 4,9 litara a prosječan stanovnik Kanade od 10 do 12,4 litara godišnje.

Prema posljednjim podacima WHO-a, najviše alkohola u prosjeku se popije u istočnoj Evropi, sjevernoj Aziji, zapadnoj Evropi i Kanadi, a najmanje na Bliskom Istoku i Sjevernoj Africi.

Inače, u prosjeku svaki čovjek u svijetu u godinu dana popije 6,1 litara čistog alkohola ili alkoholnih pića.

Takođe, zanimljivo je da skoro 30 posto ukupnog alkohola koji se popije godišnje odlazi na pića proizvedena u kućnim radionicama, za koja se naglašava da su posebno štetna za zdravlje.

Prema podacima WHO-a, procjenjuje se da je alkohol krivac za smrt 2,5 miliona osoba širom svijeta godišnje, što je više od AIDS-a ili tuberkuloze. U Rusiji je, naprimjer, jedna od pet smrti muških osoba uzrokovana alkoholom.

Izvor: Nezavisne novine