U opštini Berkovići se već treću godinu ne prodaju novine, a da se, pri tome, niko nije ozbiljno pozabavio i zabrinuo zbog ovog problema.

Prvo se, kažu mještani ove najmlađe istočnohercegovačke opštine, ugasilo “Oslobođenje”, pa onda “Borba”, pa je štampa koja je i do tada kasno stizala prestala dolaziti krajem 2012. godine.

U lokalnoj administraciji se o ovoj problematici nije imao ko oglasiti, jer su svi nadležni, osim sekretarice, koja nam je to i potvrdila, bili odsutni, načelnik se ne javlja ni na mobilni telefon, a opštinski menadžer je nedostupan, zbog čega je izostao i pravi uvid u cjelokupno stanje.

I u “Hercegovinaplasmanu”, koji je distribuirao štampu, potvrđeno nam je da su svojevremeno oni pokušavali da iznađu kompromisno rješenje ovog problema, ali nisu uspjeli, čak ni na način kako su to uradili sa Ljubinjem, u kome jedan jedini njihov kiosk konstantno posluje s gubicima, ali ga održavaju više radi imidža ovog gradića, nego radi koristi.

U berkovićkim javnim ustanovama, poput Doma zdravlja, a naročito u Srednjoškolskom centru i Narodnoj biblioteci, kažu da su svjesni činjenice da internet izdanja ne mogu zamijeniti ona štampana, naročito kada je u pitanju obavezni primjerak koji ustanove kulture moraju imati.

Berkovićani kažu da su dobijali štampu redovno još od davne 1984, kada je u središtu opštine postavljena prva “Borbina” trafika, dobijali su je s povremenim prekidima i u ratu, a dočekali su da im od svega ostane upravo ta prazna trafika.

Dodatnoj komplikaciji eventualne ponovne distribucije doprinijela je i činjenica da “Hercegovinaplasman” novine ne distribuira ni u ostalim opštinama istočne Hercegovine, pa su i trebinjski kiosci ostali bez štampe, koja se sada kupuje po marketima i prodavnicama.

U pitanju je, kažu u ovoj firmi, samo kratkotrajni zastoj jer njihovu distribuciju po trafikama preuzima druga firma, dok oni sami još nemaju ništa izvjesno ni o svojoj budućnosti, s obzirom na to da im je osnivač beogradska “Borba”.

 

Izvor: Nezavisne novine