Na Savskom trgu večeras je svečano otkriven spomenik Stefanu Nemanji.

Prisutnima na ceremoniji se obratio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je najpre pomenuo pokojnog patrijarha Irineja: “Veliko mu hvala za sve što je uradio za naš narod”.

“Trudili smo se u prethodnih osam godina da podignemo Srbiju iz pepela”, rekao je Vučić.

“Večeras sam posebno srećan. Baš onako kako danas, na dan Svetog Save, otkrivamo ovaj spomenik, tako smo uspeli i da završimo najveći pravoslavni hram na svetu – Hram Svetog Save, a tako ćemo i Hilandar. Uspeli smo i da zemlju ekonomski obnovimo i nacionalno objedinimo.”

Kako kaže, ovaj spomenik Stefana Nemanju predstavlja kao velikog državnika.

“Do njega smo bili pleme. Ovo nije samo čin otkrivanja ocu i tvorcu države, ovo je svojevrstan čin polaganja računa o sebi i svom identitetu. Stati ovde ispred velikog Stefana Nemanje znači i svojevrsno pokajanje za sve godine koje smo ga zaboravili”, naglasio je Vučić.

Ovaj spomenik je, kaže, veliki jer je priča o nama velika.

“On je pre svega priča o nama – o tome ko smo bili, ali i tome šta smo danas i šta hoćemo da budemo. Kako je Nemanja gradio zadužbine širom Srbije, tako mi moramo da gradimo Srbiju”, rekao je predsednik.

“Reč Srbija nije naša – oni su je stvorili stvarajući i nas i to nikada ne smemo da zaboravimo. Mnogo krvi i mnogo olova je u reči ‘Srbija’. Zato, na kraju, ovaj spomenik njemu i Srbiji.”

Ovaj spomenik je, kaže, golem, jer treba da ga vide i da kroz njega vide nas – uspravne i ponosne, ljude spremne da rade i grade, prijatelje koji nikom ne žele ništa da uzmu, ali koji ne daju na sebe.

“Hvala i ljudima iz Beograda na vodi koji su ovaj trg od rugla pretvorili u najlepše mesto”, rekao je Vučić.

Vučić se zahvalio Dodiku i svim ostalim saradnicima Srbije.

Posebno je zahvalan Aleksandru Rukavišnjikovu, tvorcu ovog spomenika, čija dela krase celu Rusiju.

“Nadam se da će Savski trg postati najlepši javni prostor u Beogradu”, rekao je Vučić.

Svečanosti na Savskom trgu prisustvuju predsednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, predsednik parlamenta Ivica Dačić, ministri u Vladi Srbije, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, te gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve…

Tu je i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko, predstavnici diplomatskog kora gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, te predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji i poslanik u Sobranju Ivan Stojiljković…

Na Trgu je postavljen video bim odakle će biti pušten film o Stefanu Nemanji, njegovom značaju za Srbiju i nastanku spomenika, a tokom večeri očekuje se i postepeno puštanje rasvete na trgu, oko spomenika i samog spomenika.

Očekuje se i obraćanje predsednika Vučića i predsedavajućeg Dodika.

Iako nije bilo najavljeno, na Trgu su se okupili građani, a ovom događaju prisustvuje i veliki broj medijskih ekipa.

I režim javnog prevoza je, zbog ceremonije otkrivanja spomenika, izmenjen od 17 do 22 časa.

Nakon svečanog otkrivanja spomenika oko 21 čas, sa svih beogradskih crkvi zvoniće zvona.

Spomenik, koji je delo ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova, visok je 23 metra i težak oko 80 tona. Kompletno je urađen u Moskvi, a njegovo postavljanje počelo je u avgustu prošle godine.

Spomenik Stefanu Nemanji završen je krajem decembra 2020. godine i tada je, prema rečima zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, “postao vlasništvo naroda”.

Rekonstrukcija Savskog trga počela je u avgustu 2019. godine, a čelnici su ga najavljivali kao “novi centar grada”.

Izmeštanjem saobraćajnica na obode Savskog trga, pešacima je na raspolaganje ostavljen prostor od oko 20.000 kvadratnih metara na samom trgu, na podijumu i u parteru oko bivše zgrade Glavne železničke stanice.

Na travnatim površinama biće zasađeno ukupno 250 stabala, vodene prskalice i sistem “kap po kap” za zalivanje cveća i zelenog rastinja.

Takođe, Pošta na Savskom trgu biće rekonstruisana i dobiće izgled kakav je imala pre Drugog svetskog rata.

 

 

 

Izvor: B92