U Banjaluci će danas biti održan 22. Đurđevdanski festival dječije pjesme na kojem će biti izvedeno 16 kompozicija u interpretaciji 19 solista iz Rusije, Moldavije, Mađarske, Bugarske, Italije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i BiH.
Najboljima će biti dodijeljene tri nagrade za kompoziciju, nagrada za najbolji aranžman, nagrada za najboljeg interpretatora, nagrada za najbolji tekst i nagrada za najbolji scenski nastup.

Nagradu publike dobiće takmičar, odnosno kompozicija koja osvoji najviše glasova pristiglih SMS porukama, saopšteno je iz Radio-televizije Republike Srpske, koja je organizator festivala.

U revijalnom dijelu festivala nastupiće Leontina, Minja Subota, Tijana Dapčević i prošlogodišnji pobjednik festivala Sergej Pajić. Pred sam početak Festivala nastupiće djeca iz Plesnog kluba “Siti džez”, kulturno-umjetničkih društava “Veselin Masleša” i “Sveti Sava”, te dječiji horovi “Mala polifonija” i “Pčelice”, članovi Baletskog studija “Alegro”, Udruženja “Maksi stil kids” i Akademskog plesnog studija “Habanera”.

Ulaznice za festival koštaju jednu KM, a sav prihod od prodatih ulaznica namijenjen je djeci na odjeljenju Dječije hematoonkologije Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka.

Đurđevdanski festival dječije pjesme tradicionalno se održava pod pokroviteljstvom grada Banjaluka, a generalni sponzor je Hipo Alpe Adria banka.

Menadžer za odnose s javnošću Hipo Alpe Adria banke Banjaluka Nenad Badnjar rekao je Srni da ova banka već 12 godina u ulozi generalnog sponzora podržava Đurđevdanski festival dječije pjesme i raste zajedno sa njim i sa svojim mladim štedišama.

“Hipo banka je kroz višegodišnju podršku ovom muzičkom festivalu pokazala da je partner na koga se može osloniti i računati i da je spremna dijeliti svoj poslovni uspjeh sa zajednicom u kojoj djeluje. Drago nam je što festival i dalje zadržava okvir koji odgovara dječijem uzrastu, i ono što je najvažnije, promoviše visoke pedagoško-obrazovne vrijednosti”, rekao je Badnjar.

Sponzor revijalnog programa festivala i robnih nagrada koje će osvojiti takmičari je kompanija “M:tel”, a prijatelji festivala su kompanije “Podravka” i “Nova Aleksandrija”.

Medijski pokrovitelji ovogodišnjeg festivala su: Bel TV, “Glas Srpske”, “Metromedija”, “Nezavisne novine”, “Elta HD”, RTV Istočno Sarajevo, “Pres RS”, Kontakt radio, Radio Trebinje i portal banjaluka.com.

Đurđevdanski festival jedan je od najznačajnijih i najkvalitetnijih festivala dječije pjesme u regionu i šire. Mnoge kompozicije uvrštene su u školske udžbenike, a za sam festival komponovano je više od 350 pjesama.

Đurđevdanski festival dječije pjesme održava se u dvorani “Borik” u Banjaluci. Predprogram počeće u 18.30 časova, a takmičarski dio programa u 20.00 časova.

Izvor: Srna