Turistički radnici iz Međugorja zatražili su od vlasti u BiH priznavanje antigenskog testa ili potvrde o vakcinisanju protiv korona virusa za ulazak hodočasnika iz trećih zemalja u BiH, što bi bilo posebno značajno u ovoj godini kada se obilježava 40 godina od Gospinih ukazanja.

Kako je saopšteno nakon sjednice Udruženja turizma, hotelijera i iznajmljivača soba, od Savjeta ministara BiH će se zatražiti da što prije promijeni propise za ulazak stranaca u BiH.

Oni predlažu da uslov za ulazak bude negativan antigenski test ili potvrda o vakcinisanju odnosno potvrda o preboljelom virusu, prenosi Hina.

Za ulazak u BiH nije potrebna nikakva posebna potvrda za državljane susjednih Hrvatske, Srbije i Crne Gore te državljana Bosne i Hercegovine koji dolaze iz inostranstva. Svi drugi državljani obavezno moraju posjedovati negativan PCR test za ulazak u zemlju.

Turistički radnici i hotelijeri iz Međugorja zatražili su i da se otvori mobilni punkt za testiranje hodočasnika u Međugorju te da se u skladu s mogućnostima subvencioniše testiranje. Kako se navodi, veliki broj hodočasničkih grupa iskazao je ove godine zanimanje za dolazak u Međugorje.

Zbog trenutnih mjera koje su na snazi širom Europe veliki broj dolazaka hodočasnika takođe je upitan. Prema procjenama turističkih radnika i hotelijera, tokom prošle godine zbog pandemije ostvareno je tek 10 odsto noćenja i prihoda u odnosu na ranije godine. Procjenjuje se da je do pandemije korona virusa ovoj svjetski poznat hodočasnički centar posjećivalo oko 1,5 miliona turista.

U 2021. godini obilježava se četrdeset godina od navodnog ukazanja Blažene Djevice Marije koja se ukazala pred šestoro mladih. Dio očevidaca tvrdi da im se Gospa i danas ukazuje, a zbog poruka koje šalje naziva je se Kraljicom mira.

Sveta Stolica osnovala je posebnu komisiju koje je istraživalo međugorski fenomen, a papa Franjo imenovao je nadbiskupa Henrika Hozera za apostolskog administratora.

 

Izvor: Večernji list