Izvor: Press Online / Ljubiša Javorac
Foto: 6yka.com

Jeste li vidjeli one što čupaju mikrofone? Toga se još niko nije sjetio. Niko tako nije vlastima zaprijetio. Predsjednik Skupštine samo što se nije uneredio. Iduće godine sav narod će glasati za njih. Narodu je dosta ovih što mikrofone koriste svaki dan, bilo da obećavaju bolje dane, bilo da pjevaju. Narodu više nije ni do pjesme ni do lažnih obećanja. Ni do mikrofona! Zrelo je za promjene, pričale su juče uglas oduševljene žene po brijačnicama, penzioneri po restoranima i nezaposleni radnici i borci po salonima ljepote. A studenti su na majicama već počeli da štampaju slike precrtanih mikrofona i parole u guslarskom turbo-folk desetercu – “Biće slike, biće vazda tona, neće biti samo mikrofona”!

Šalu na stranu, Narodna skupština RS se posle niza nekad mučnih, nekad do zla boga monotonih sjednica proteklog vikenda neuobičajeno brzo pretvorila u pravu “Grand paradu” turbo-folka, jer su i pozicija i opozicija istovremeno zaključile da narod takvu vrstu zabave više voli nego ‘ljeba se najesti, pa čak i ako izostane direktan televizijski prenos nekih dijelova dugo planiranog šou-programa. Nepotrebne tenzije pri usvajanju budžeta i ekonomske politike za narednu godinu su izbjegnute, a vesela atmosfera koja je prethodila najtežem dijelu posla učinila je da on bude obavljen brzo i efikasno. Ostalo je samo da široke narodne mase prepoznaju kvalitet novog turbo-folk hita opozicije pod nazivom “Čupanje mikrofona”, koji već polako ulazi u uvo i da ga u oktobru iduće godine stave na prvo mjesto izborne top-liste. U tome i jeste poenta turbo-folka: sjaši Kurta, da malo jaše Murta, pa novi krug. Opšte je poznato da se turbo-folk zvijezde uzajamno poštuju i da se među njima rivalitet ponekad namjerno stvara u cilju obostranog rasta popularnosti. Da li će neko na top-listi biti prvi ili drugi, najmanje je bitno. Sve dok ih narod gleda, podržava i na glasačkim listićima im piše ljubavne poruke, oni mogu izuzetno lijepo da žive.

A sada krajnje ozbiljno. Rambovu definiciju turbo-folka kao nekritičke, primitivne upotrebe tehnologije još niko nije osporio. Naprotiv, sve je više slučajeva i pojava koje dokazuju njegovu teoriju, a on sam ju je potkrijepio nizom primjera, od upozorenja da su turbo-folk sapunske serije, kriminalci, silikoni, modni kreatori, zlato i drago kamenje, stadioni, alkohol, kokain, kladionice, pečenje na ražnju, pa sve do zaključka da je turbo-folk i politički marketing i glasački listići koji omogućuju svakoj budali da ih ispravno popuni. Zatim je poentirao: “Folk je narod, a turbo je sistem ubrizgavanja goriva pod pritiskom u cilindar motora sa unutrašnjim sagorjevanjem. Turbo-folk je gorenje naroda, svako pospješivanje tog sagorjevanja je turbo-folk, razbuktavanje najnižih strasti kod homo sapiensa”.
Srećna svima turbo-folk 2014. godina!