Veoma raznovrsna hercegovačka kuhinja, još uvijek do kraja neotkrivena, nudi mnoštvo užitaka i za najistančanija čula, čak i ona najvećih poznavaoca svjetske gastronomije. Hrana se u Hercegovini priprema polako, a u njoj se isto tako lagano i uživa, obavezno uz dobro društvo i razgovor.

 

Jedan od specijaliteta hercegovačke kuhinje su priganice, poslastice koje su se u ovim krajevima konzumirale još od davnina. U seoskim područjima istočne Hercegovine priganice su preteča današnjih poslastica. Hercegovačke domaćice pripremaju ih i za dane najstrožeg posta. One se uglavnom nađu na trpezi za Badnji dan, Veliki petak, Materice, Oce, Svetog Nikolu i ostale jednodnevne posne dane u godini.

Iako svaka domaćica u Hercegovini ima svoju tajnu i svoj način spremanja priganica, postoji i univerzalni recept koga se uglavnom većina njih pridržava. Pšenično brašno se pomiješa sa 2 decilitra slatkog mlijeka. U to se dodaju 2 jaja, so i voda. Sve se dobro izmješa i napravi se tijesto koje se potom ostavi da dobro nakvasa. U tijesto neko, po želji, dodaje suve grozđice i narenda malo kore od limuna. Kada tijesto nadođe, od njega se prave loptice, potom se kašikom odvajaju iz posude i prže se na vrelom ulju ili masti, u zavisnosti od toga da li se prave posne ili mrsne priganice. Kada se malo ohlade posipaju se šećerom u prahu ili medom. Prave se u različitim veličinama i uz njih se obično služe rakija, vino ili medovina.

Ovo tradicionalno hercegovačko jelo idealno je za doručak ili večeru, brzo se sprema, a lijepo ide i uz hercegovački kajmak i sir, pa i pršut, i stoga ga vole i mladi i stari.

Pripremila: Ivana P. , HP novembar 2013.