Hajdučka tepsija je još jedno vrlo zanimljivo jelo, kombinacija mesa i povrća, iz gastro ponude hercegovačkog kraja.

 

Hercegovina je vijekovima bila na granici mnogih imperija. Međutim, ponosni Hercegovci su uvijek željeli da budu slobodni i tako su se pojavili hajduci koji su prkosili svim imperijama. Znamo da su hajduci bili jaki i spretni ljudi, ali za snagu je bila potrebna jaka hrana, pa je na taj način i nastao jedan od brojnih specijaliteta naših krajeva- hajdučka tepsija.

Ovo jelo se u Hercegovini zadržalo do danas, pa ga mi i vama toplo preporučujemo.

Za ovaj specijalitet potrebni su sljedeći sastojci:  1kg teletine (ili jagnjetine), 1kg crnog luka, 2 zelene paprike, 2 kašike isjeckanog peršuna, bijeli luk, 250ml bijelog vina, šoljica vode, 2 kašike ulja, biber i so.

Priprema ovog specijaliteta počinje tako što se meso u komadu opere, prosuši čistom kuhinjskom krpom, posoli i špikuje bijelim lukom. Potom se špikovano meso stavi u glineni (zemljani) sud. Luk se oljušti, isječe na rebarca i njime se prekrije meso. U jednoj posebnoj činiji se izmiješa paprika (isjeckana na listiće), peršun, biber, so i vino. Ovome se još doda šoljica vode i ulje.

Na kraju se pripremljenim rastvorom zalije meso, sud se prekrije poklopcem od gline i specijalitet se stavlja da se peče na 180°C najmanje 1 h i 15 minuta. Bitno je napomenuti da se poklopac od gline obavezno prije poklapanja stavlja desetak minuta u hladnu vodu i ne otvara se dok pečenje traje.

Ovaj specijalitet naročito je ukusan ako se priprema ispod sača i ukoliko se servira sa domaćim hercegovačkim krompirom.

Prilikom konzumacije čuvene hercegovačke hajdučke tepsije osjetićete hajdučku ćud i snagu, kao i prepoznatljive mirise i ukuse koje pruža ovo staro jelo.

.

Pripremila: Ivana P. , Hercegovina Promo, decembar 2013.