“Nije jer se babe sjećaju, a unuci “ponešto znaju” kako se poljak teško kuvao”: znaju to starci, a možda i neko od njihovih unuka, kako je teško skuvati grah poljak. Ukoliko se sjetite da ga noć prije potopite u hladnu vodu, a narednog dana imate bar jedan sat vremena (ili pretis lonac i trideset minuta), rezultat koji ćete dobiti je čorba od graha/pasulja čije tvrdoće se nećete više sjećati jer će je izbrisati živo sjećanje na njen ukus i miris.

Grah poljak, pripadnik porodice Lathyrus sathivus (“poljski grah”, genitiv riječi “polje”, “campo”), spada u red istorijskih usjevnih kultura na području Trebinja gdje je, zahvaljujući svojoj sposobnosti da raste u nepovoljnim klimatskim i zemljišnim uslovima, svom dugotrajnom skladištenju i, prije svega, svojim bogatim hranljivim sastojcima (na prvom mjestu proteinima), vijekovima bio jedan od osnovnih prehrambenih artikala zbog čega mu je dodijeljen počasni naziv “meso siromašnih”. Danas, nakon skoro pola vijeka zanemarivanja, zahvaljujući strpljivom radu na ponovnom otkrivanju koji je započeo 2005. god, poljak se vratio na polja i na stolove na području Trebinja, dokazujući se kao jedan od najvažnijih predstavnika biodiverziteta u regiji.

 

Priprema- Čorba od graha poljaka:

Uveče potopiti grah u hladnu vodu. Ostaviti do ujutru.
Isprati hladnom vodom i staviti grah u lonac za kuhanje.
Usuti vodu, zatim sitno sjeckano povrće (mrkvu, češnjak, crveni luk, peršun, celer – listove i korijen, lovorov list, ruzmarin).
Zatim usuti maslinovo ulje po želji i dodati biber u zrnu i mljeveni, crvenu začinsku papriku, so.

Ukoliko ste ljubitelj zdrave i domaće hrane toplo vam preporučujemo degustaciju ove ukusne čorbe.

 

Izvor: Vinska cesta Hercegovine