У подножју планине Маглић, на 1520 метара надморске висине, лежи један од посљедњих драгуља нетакнуте природе, у свој својој смарагдно зеленој љепоти.

Доћи до самог језера и није баш тако лако. Ако кренете са Тјентишта теренским возилима у правцу прашуме Перућице, “бацити поглед” на ту последњу дивљу и необуздану љепотицу у Европи је непроцјењиво. Пут се даље наставља до Пријевора, гдје након једне лагане двочасовне шетње са Пријевора до Суве Језерине и осредње тешког получасовног успона у завршници, стижете до језера.


А призор који у том тренутку угледате дефинитивно плијени и заједно са тим утиском нестаје и последњи траг умора и напора који сте уложили у протеклих пар сати доласка, јер схватите да је вриједило труда!

Огромно кристално чисто и модро зелено језеро, у чијој се површини као у огледалу нарцисоидно огледа вијенац планина. Призор као из швајцарских Алпа!

Сам поглед на ланац планина које окружују језеро намеће утисак као да ови импозантни дивови, док стоје онако наднешени над језером, имају улогу вјечитих чувара који својим њедрима штите и скривају овај нетакнути драгуљ природе.

Маглић, Биоч, Волујак, све сами горостаси од преко 2000 метара!

Трновачко језеро и околина језера нуди неисцрпне могућности вишедневних планинарских тура и успона на више врхова, од којих је свакако успон на Маглић, као највиши врх БиХ са својих 2386 метара надморске висине најатрактивнији. Стаза која води са језера до његовог врха је уједно и један од најлакших смјерова пењања на Маглић, тако да већина заљубљеника у врхове управо најчешће и користи овај правац.

Просјечна температура језера у току љетних мјесеци, без обзира што се налази на 1520 мнв, износи угодних 20-ак и више °C, што вам, поред јаког планинског сунца, омогућава цјелодневно купање и освјежење.

Само језеро је такође пребогато рибом, тако да су и риболовачке могућности неисцрпне (наравно уз уредно плаћене дозволе локалном чувару), а у току љетне туристичке сезоне језеро посјети, обиђе и борави на одмору, више стотина туриста, кампера и љубитеља природе.

ХП, април 2017.

(Извор: pkencijan.com)