Ne očekujemo da će se trajanje školskih časova produžiti na 45 minuta, jer to znači spajanje grupa učenika, poručila je danas minsitarka prosvjete i kulture Natalija Trivić.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske uputilo je nekoliko zahtjeva Institutu za javno zdravstvo RS u vezi organizacije nastave u uslovima pandemije.

Da li je moguće produžiti trajanje časova, organizovati nastavu fizičkog i program pripreme djece za polazak u školu, pitanja su na koja ministarstvo traži mišljenje, iako zanimljivo, sama ministarka ističe da “ne očekuju da će časovi biti produženi na 45 minuta“.

– Uputili smo zahtjev Institutu da vide koja je mogućnost, da li se u ovom momentu može produžiti trajanje časova u osnovnim i srednjim školama. Ne očekujemo da će se trajanje produžiti na 45 minuta iz razloga provođenja vremena u učionicama. Sa proširenjem trajanja časova naši učenici moraju se vratiti u potpuna odjeljenja, koja u srednjim školama broje po 32 učenika – izjavila je danas ministarka Natalija Trivić u emisiji “Pitajte ministra”, emitovanoj na zvaničnoj Fejsbuk stranici ministarstva.

Uputili su još i dopis da li je moguće časove fizičkog održavati napolju,s obzirom da predstoji lijepo vrijeme ili u salama i pod kojimu slovima. Iskazali su interesovanje i za časove muzičkog na kojima zbog virusa korona nije dozvoljeno sviranje i pjevanje, kao ni horske sekcije.

Ministarstvo pita epidemiologe i da li je moguće u aprilu i maju organizovati program pripreme pred polazak prvačića u školu. Takođe, zatražili su I povećanje broja djece u vrtićkim grupama sa sadašnjim 25 na 30.

 

 

 

Izvor: Srpska info