Koji god pametni telefon da imate ugrađena baterija ključna je komponenta od koje zavisi apsolutno svaki drugi segment i ostali hardver ugrađen u uređaju. Evo nekoliko trikova kojima ćete produžiti vijek trajanja baterije…
Bateriju punite redovno

Nema potrebe da bateriju punite i praznite do kraja. Litijum polimer baterije ne reaguju dobro na nisku voltažu, pa mogu stvarati probleme ako padnu prenisko. Stoga, kad god vam baterija padne na 30 odsto, potražite utičnicu. Najbolje ako je oko 10-20 odsto. Izbjegavajte cijeđenje baterije do kraja.
Nije dobra ideja ostaviti mobilni da se puni osam sati ako treba dva i po sata, pa to izbjegavajte. Time smanjujete rizik pregrijavanja i eksplozije baterije. Punite uz doručak, u kancelariji, pa dopunite uveče ako je potrebno.

Razmišljajte o ciklusima punjenja

Po njima računate životni vijek vaše baterije. Obično ćete iz nje izvući nekoliko hiljada punjenja prije nego što izdahne. No, količina punjenja koje obavite svaki put i količina baterije koju ste iskoristili ima uticaja na broj punjenja koji ćete uspijeti da izvuče iz nje. Idealno, dopunićete je od 25 do 80 odsto jednom ili dva puta dnevno.
Isključujte mobilni telefon
Ako želite maksimalno da produžite životni vijek baterije, isključite mobilni tu i tamo. Recimo, dok ga punite. Ne samo što ćete ga tako brže napuniti, već će se i manje grijati pri punjenju. Možete ga isključiti i dok ste u bioskopu ili na dužem sastanku.
Držite mobilni dalje od izvora topline

Iako pametni telefoni s litijumskim baterijama dolaze s prekidačima topline kako bi izbjegli pregrijavanje, ne treba izazivati sudbinu. Kao što smo već napomenuli, izbjegavajte pretjerano punjenje, ali i držite mobilni dalje od izvora topline, naročito dok ga punite, kao i od prašine.

Izvor: Cafe.ba, Foto:google.com