У оквиру обиљежавања Јунског устанка у Херцеговини 1941. године у Великој сали Општине Невесиње синоћ је одржана јавна трибина под називом „Хероји или издајници у српској историји“.

Предсједник Општинског одбора Равногорског покрета Перо Лазовић рекао је да је трибина организована са циљем да се представи права истина о улози Југословенске војске у отаџбини током Другог свјетског рата и изнесу чињенице о истинским српским патриотама.

ravnogorci tribina 2

Историчар Милан Савић каже да сагледавање праве истине из прошлости може бити афирмативно за српски народ да се уједини.

− Двадесети вијек је обиљежило српско страдање и раздор идеологија, а 21. вијек ће бити у знаку српског помирења и просперитета− нагласио је Савић.

Историчар Милан Никчевић рекао је да је Јунски устанак у Херцеговини најсвјетлија страница српске историје и да је њиме спријечен билошки нестанак Срба са овог простора. Истакао је да то био први отпор фашизму у Европи и да су комунисти лажно представили своју улогу у организацији устанка.

Историчар Предраг Остојић сматра да је побједа комуниста 1945. године највећи пораз српског народа у историји.

− Комунистички режим је истинске патриоте представио као издајнике и таквом причом затровао генерације послије рата – рекао је Остојић. Он је навео бројне примјере очигледних превара, манипулација и лажи комунистичких власти о догађајима из Другог свјетског рата указујући да су оне најчешће ишле на штету и омаловажавање српског народа.

Обиљежавање Јунског устанка наставља се поменом, полагањем вијенаца и пригодним програмом на Трусини.

ravnogorci tribina 3

 

Извор: Радио Невесиње