Kako ojačati imunitet u zimskom periodu, kao i koju hranu treba davati bebama da bi se zdravo razvile, u jutarnjem progranu TV Prva objasnio je gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić na TV Prva.

Kockica pivskog ili pekarskog kvasca koja se razmuti u čaši limunade, to su radile naše bake kako bi ojačale imunitet. Tako se dobija beta-glukan. Dovoljna je kockica od 2 grama. Svakog dana od oktobra do aprila može da se uzima“, kaže doktor koji tvrdi da uz ovaj recept nije “kinuo” već četiri godine. Postoji još jedna namirnica koju preporučuje.

Zob je nabijen beta-glukanima. To je žitarica koja im antibakterijsko, antivirusno i antiinfalamtorno dejstvo. Treba je uzimati bar tri puta sedmično. Naravno uz voće, kiseli kupus i to je to. I tada nam nije potrebna suplementacija“, ističe dr Perišić i dodaje ako uzimamo tri puta nedjeljno kiseli kupus, unosimo probiotsku bakteriju laktobacilus plantarum koja generira mnoga hemijska jedinjenja i te bakterije nas brane od infekcija disajnih organa, probavnih i crijeva.

“Bog je dao Srbima sve, ljudi, koristite ono što vam priroda daje. Riba, kiseli kupus, zobene pahuljice i pivski kvasac tri puta nedjeljno, to je preporuka”, ističe.

Govorio je i o značaju vitamina B12, kao i tome da li je moguće predozirati se i koji su simptomi u tom slučaju.

“B12 se nalazi samo u jajima, ribi, mesu i mlijeku. Ako njega nema mozak je ‘loš‘, čovjek je u depresiji. Tu deficit može da napravi problem. A kad je neko predoziran, tu je glavobolja, malasksalost, bolovi u mišićima.”

Da li djeci treba davati voće kako bi im se podigao imunitet?

“Ne treba im davati voće. Ako uzimaju celer, brokoli, karfiol, plavi patlidžan, meso, jaja u prvim mjesecima – to je sasvim dovoljno u pogledu dodataka kojih nema u humanom mlijeku. Ne treba navikavati bebu na slatko od početka”, smatra dr Perišić.

 

Izvor: Mondo