U nevesinjskoj Galeriji je otvorena izložba crteža i grafika pod nazivom „Tri priče“, trojice mladih umjetnika sa Katedre za grafiku i strip Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju – Marka Burlice, Nikole Karadeglića i Bogdana Radovića.

Izložba predstavlja stvaralaštvo umjetnika iza kojih su četiri godine zajedničkog učenja i istraživanja likovnosti na istoj katedri ALU Trebinje.

Ovi mladi umjetnici svoje radove po prvi put izlažu zajedno.

Iako im je zajednička ljubav prema grafici i tehnikama duboke štampe, razlikuje ih umjetnički doživljaj svijeta, te s toga i izložba nosi simboličan naziv „Tri priče“.

izlozba tri price

„Kolega Karadeglić i ja bavimo se poetikom portreta, apsurdom ljudskog življenja, dok kolega Radović obrađuje razne motive, među kojima su i sociološki, ali na drugačiji način“, rekao je Marko Burlica.

On je naglasio da je crtež osnova grafike, a njihova razlika se ispoljava u dubini i kvalitetu štampe.

„Crtež kroz grafičke tehnike bude oplemenjen. Dobije reljefne površine, postane opipljiv i za oko prijatniji“, pojasnio je Burlica.

izlozba 4

Grupnu izložbu grafika „Tri priče“ otvorio je Bogdan Radović. U uvodnim riječima zahvalio se posjetiocima i organizatorima ove postavke.

Tanja Ivković

Izvor: Radio Nevesinje