Povodom 29. septembra Svjetskog dana srca, danas su zaposleni u trebinjskom Domu zdravlja građanima besplatno mjerili krvni pritisak, šećer u krvi i tjelesnu težinu na Trgu slobode.

Nada Bijedić, dijabetes edukator u Domu zdravlja kaže da je povišen nivo glukoze u krvi osnovni indikator dijabetesa, a kardiovaskularne bolesti glavni uzrok smrti dijabetičara.

Ona dodaje da su preventivne akcije važne da građani prepoznaju koji su rizici oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti, poput povišenog krvnog pritiska, masnoće i šećera krvi, a osnove preporuke su da se svakodnevno upražnjavaju fizičke aktivnosti.

– Veoma je važno da na vrijeme mjenjamo loše navike i tako spriječimo ovakve bolesti – ističe Bijedićeva.

Ona navodi da je pandemija virusa korona, kada bilo ograničenja u cilju sprečavanja širenja novog virusa,  uticala na zdravsveno stanje dijabetičara i oboljelih od srčanih bolesti, jer su više boravili u zatvorenim prostorima, a manje bili fizički aktivni.

– Planiramo da sa Udruženjem dijabetičara organizujemo mobilnu dijabetološku ambulantu u svim mjesnim zajednicama, kako bi imali više informacija kakav je bio uticaj pandemije virusa korona na ove bolesnike, da bi mogli reagovati na pravi način u budućnosti, jer ćemo sa virusom korona morati živjeti – kaže Bijedićeva.

U Trebinju je registrovano oko 2.500 hiljade dijabetičara, a Bijedićeva navodi da je ta cifra, vjerovatno, povećana  u ovoj godini.

 

 

Izvor: Srpska info