Deseti jubilarni internacionalni salon vina “Vinosaur 2017”, koji je otvoren danas u hotelu “Bosna” u Banjaluci, okupio je rekordnih 85 izlagača, 65 vinskih i 20 gastro izlagača iz regiona i svijeta.

Nenad Malešević, direktor komanije “Frutela Group”, koja je i organizator “Vinosaura”, rekao je da je ove godine interes izlagača daleko veći od kapaciteta prostora gdje se festival održava, te da nažalost nisu mogli da prime sve zainteresovane izlagače.

“Godine 2008. smo počeli stidljivo i skromno, trudili se da dovedemo što više izlagača kako u vinskom, tako i gastro segmentu. Vodili smo računa da zadržimo internacionalni karakter, a sa nama su sada sve zemlje regiona i bar jedna do dvije vinarije iz najpoznatijih svjetskih vinskih regiona, počev od Francuske, Bordoa, Španije, Novog Zelanda i ostalih”, rekao je Malešević.

Dodao je da će od naredne godine festival vratiti u majski termin, odnosno u zadnju sedmicu maja, kada će ga obogatiti novim edukativnim i raznim drugim sadržajima.

Zoran Obren Vukoje, vlasnik Vinarije “Vukoje”, kaže da je “Vinosaur” jedna od boljih manifestacija na terenu bivše Jugoslavije.

“Tu su najbolje vinarije sa ovih prostora i šire, sve čestitke za ‘Vinosaur'”, rekao je Vukoje za Nezavisne.

Mladen Fuštar, izvršni menadžer Vinarije “Vukoje”, rekao je da podržavaju sva vinska dešavanja u BiH kao jedan od vodećih brendova u ovoj oblasti u BiH, te da su tu desetu godinu zaredom, od samog osnivanja “Vinosaura”.

“Ove godine smo došli sa punim rukama, jer smo donijeli 16 velikih medalja iz Beča, sa jednog od najvećih svjetskih ocjenjivanja. Posjetioci će imati priliku da probaju 16 nagrađenih vina iz Vinarije ‘Vukoje'”, rekao je Fuštar.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, kaže da ova manifestacija, pored tradicije, ima i sjajan nivo, te uživa izvanrednu reputaciju među vinarima, distributerima, građanima i potrošačima.

Salon vina se održava još danas od 15 do 20 časova.

Prilog RTRS sa Vinosaura:

Izvor: Nezavisne novine / RTRS