Na prijedlog skupštinske većine Grada Trebinja, odbornici su se odrekli odborničke naknade. Opozicija je bila protiv ovog prijedloga uz obrazloženje da se diskriminišu odbornici, prije svega nezaposlena lica i studenti. 

Odbornik SNSD-a Miodrag Batinić iznio je detaljnije objašnjenje uz to da će odborničke naknadu i dalje moći da primaju odbornici koji su nezaposleni demobilisani borci 1. i 2. kategorije.

“Sredstva kojih se odričemo iznose 245.000 KM, a biće isporučena za pomoć učenicima osnovnih i srednjih škola bez jednog ili oba roditelja u iznosu od 40.000 KM, zdravstvenim radnicima koji su radili na suzbijanju širenja virusa korona u iznosu od 50.000 KM, za program  zapošljavanje boraca 130.000, kao i rashodi za bruto naknade odbornika koje iznose  20.000 KM”, rekao je Batinić.

Odbornik SDS-a Dr Slobodan Prtilo naveo je da se prije svega zahvljajuje u ime zdravstvenih radnika, kojima i sam pripada, te da je kada se u jednom sazivu Skupštine predlagača ova odluka bio saglasan sa istom, ali ovaj put reaguje protiv njenog usvajanja, jer se prekršio zakon.

Odbornik  Liste za pravdu i red Duško Ninković, koji je kao nezaposleni demobilisani borac izuzet ove odluke naveo je da se ne slaže sa istom, jer nije uredu prema dvojici odbornika koji su studenti.

“Nije uredu prema studentima, iako ste meni vratili taj dodatak, ne slažem se s vašom odlukom, te je želim podijeliti sa dvojicom studenata”, kazao je Ninković.

Da ovakva politika nije fer saglasan je i odbornik HNP-PDP-a Slavko Vučurević.

“Nije pošteno, ni moralno prema studentima, ratnim vojnim invalidima, te nezaposleni licima, među kojima ističem nezaposlenu majku Dajanu Milišić. Sa druge strane ta sredstva bih radije dao za mlade talente ili nabavku opreme za bolnicu”, rekao je Slavko Vučurević.

Odbornik HNP-PDP-a Budimir Koprivica je naglasio da je suludo da neko povjeruje da će taj iznos od odborničkih naknada spasiti zdravstvo, te da su od njih mnogo ugroženiji borci, koji se smatraju poslednjom rupom na svirali, a sve ih je više po javnim kuhinjama i kontejnerima.

Odbornik SNSD-a Luka Petrović uz čitanje članova vezanih za odborničke dodatke, objasnio je da je ova odluka pravno ispravna.

Zaključno s ovom odlukom, odbornik SDS-a Slobodan Prtilo ne slažući se sa odlukom, tražio je objašnjenje kojim zdravstvenim radnicima će biti dodjeljen novac, jer se u Opštoj bolnici već polemiše o tome ko će sve dobiti povećanje plate, da li će toga biti izuzeti vozači i čistačice, te hoće li doktori dobiti veći iznos u odnosu na ostale medicinare.

Da borci, trudnice i studenti trebaju biti izuzeti ovog zakona slaže se i Ilija Mastilović, jer kako je rekao, to treba biti lična odluka svakog odbornika pojedinačno.

 

Ivana Kardum

HP, februar 2021.