Pandemija korona virusa promijenila je svakodnevne navike svih nas, a sve je više primjera gdje je snalažljivost i dovitljivost u borbi protiv posljedica novonastale situacije iznjedrila rješenja koja su korisna i primjenjiva bez obzira na vanredne okolnosti.

Ekonomski parametri kod nas i u svijetu su poražavajući, a evidentno je da se nalazimo u najvećoj ekonomskoj krizi modernog doba.

Zanatske djelatnosti, kao i većina drugih, trpe gubitke u aktuelnoj situaciji, a mjere zaštite od širenja Covid-19 virusa postavile su nove standarde rada. Ovo se posebno odnosi na frizere, kozmetičare i druge slične djelatnosti.

Primjer trebinjskog frizera Dražena Milišića pokazuje kako inovativnost može pomoći u svakodnevnom radu, ali i da inspirasani trenutnom situacijom možemo urediti stvari koje će nam biti korisne kada “sve ovo prođe”.

Naime, njegov frizerski salon “Mr Bean” ponudio je mogućnost svim mušterijama da uz pomoć aplikacije zakažu svoj termin i obave sve što im je potrebno bez čekanja, u bezbjednom okruženju, na zadovoljstvo kako frizera tako i svih mušterija. Aplikacija je jednostavna i zasniva se na biranju datuma i dostupnih vremenskih termina koje mušterija sama bira, a koji bivaju proslijeđeni vlasniku odmah po vašem izboru. (LINK ZA APLIKACIJU)

“Princip zakazivanja termina nije nepoznat u frizerskoj praksi, ali sam se ja odlučio na ovaj korak tokom aktuelne situacije. Mušterije uglavnom pozitivno reaguju, mada još uvijek ima onih koji nisu na najbolji način shvatili korist od svega ovoga”, ističe Milišić za naš portal.

Ukoliko se pak odlučite da bez zakazivanja posjetite ovog frizera, po dolasku do salona on će vam odrediti prvi slobodan termin. I ovdje je mušterija na dobitku, jer nema više čekanja – njegovo vrijeme rezervisano za vas je tačno i vi nemate više potrebe za čekanjem.

“Još neke kolege imaju slične aplikacije. Ja sam sa ovakvim načinom rada zadovoljan, iako posla nema kao što ga je bilo prije pandemije. U svakom slučaju, princip zakazivanja i korištenja aplikacije u mom salonu će ostati praksa i kada se stanje normalizuje, jer od ovoga korist imamo svi”, dodaje vlasnik salona Mr. Bean.

Nije ovo jedini primjer gdje je pandemijska sitiuacija iznjedrila promjene životnih navika koje su korisne, pa u svemu lošem što je virus korone donio sa sobom možemo pronaći i brojne svijetle primjere.

 

HP, jul 2020.