Prezentacijom teme “Nedostatak humanosti i empatije kod djece školskog uzrasta” kojom je tim članova Udruženja “Djeca djeci” iz OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” iz našeg grada (Teodora Gudelj, Teodora Veraja, Anđela Ilić i Sanja Gerun) aplicirao kod BiH UPSHIFT-a, ocijenjena je kao jedna od najboljih, te su djevojke osvojile novčanu nagradu koju dodjeljuje UN fond za izgradnju mira (UNESCO, UNDP i UNICEF implementiraju cijeli projekat).

Upshift se fokusira na probleme koji mladi prepoznaju u svojoj lokalnoj zajednici i rješavaju sami. Učenici su imali sedam dana online Zoom informativne radionice i na završni dan prezentacije pokazali su da su oni ti koji zaista mogu i žele da pokrenu pozitivne stvari u svojoj sredini.

Učenica Anđela Ilić je istakla da je razlog zbog kog su se odlučili baviti ovim problemom to što su primjetili  da su ljudi počeli zaboravljati šta je humanost i šta znači biti human.

“Ova radionica za mene je bila prvo jedno prelijepo iskustvo, zabava i druženje, a naravno i način da se riješi ovaj problem. I prije smo učestvovale u raznim sekcijama i udruženjima vezanim za ovu temu , pa smo se za ovo takmičenje opredijelile iz razloga što smo u njemu vidjele odličnu platformu za dalji rad. Kao vođa tima , nastojala sam da sa djevojkama radim i stvarno uradim nešto za ovih 7 dana koliko su radionice i trajale. Naravno, ništa od ovoga ne bismo uspjele da tu nije bila naša mentorka koju smo dobili tokom radionice i naša nastavnica Gorica Škoro koja je uvijek bila tu za nas. Zaista jedno divno iskustvo za sve nas, ali i prvenstveno način da podstaknemo ljude kako da budu humaniji”, rekla je Anđela.


Dodala je da je ovo  samo početak njihovog rada, a planiraju da ovaj projekat realizujui na što je bolje mogući način.

“Naravno, ne mogu ja sama. Ne možemo nas četiri zajedno. Treba svi da se uključimo jer ovo možemo samo zajedno, kao kolektiv. Ovim putem bih da pozovem sve ljude da se priključe našim aktivnostima, o kojima će biti blagovremeno obaviješteni”, kazala je ova mlada Trebinjka.

Gorcia Škoro, mentor ovih mladih djevojaka, je istakla da njihov tim prezentovanjem problema “Nedostatak humanosti i empatije kod djece školskog uzrasta” u sedmodnevnoj radionici pokazao da se kombinacijom kreativnog i inovativnog rada i konstantnim učenjem novih stvari može doći i do fantastičnihh rezultata.

” Djevojčice su 7 dana marljivo radile na rješavanju ovog problema sa vrhunskim mentorima koji su ih učili da za prepoznati problem pronađu i najbolja rješenja. Mi ćemo kroz dalji humanitarni rad organizovati humanitarne bazare, priredbe i humanitarne akcije i tom prilikom pozivamo sve građane Trebinja da nam se pridruže”, rekla je Škoro.

Iz Udruženja se zahvaljuju svim nastavnicima koji su ih podržali i pomogli da motivišu djecu za rad i učešće, a posebno mentorki Gorici Škoro, te nastavnicima Predragu Stevoviću, Marini Marković i Angelini Kujačić.

 

 

 

HP, novembar 2020