Trebinjske lađe među najboljim turističkim projektima ove godine u BiH

Trebinjske lađe među najboljim turističkim projektima ove godine u BiH

Portal Indikator.ba uručio je u petak u sklopu Sarajevskog festivala turizma priznanja za najbolje poteze u turizmu u sezoni “Ljeto 2019. godine”.

Na svečanosti koja je upriličena posljednjeg dana sajma, plakete za najbolje poteze u BiH uručene su Kulturnom centru Trebinje za otvaranje revitaliziranog doka na rijeci Trebišnjici sa kojeg je u Trebinju zaplovilo deset tradicionalnih lađa, a koji je dio većeg projekta “Život na granici BiH/CG”.

Takođe, nagrade su uručene i USAID-u za BiH koji je podržao ideju Dragane Mrkonjić iz Ljubatovića kod Žepča da zajedno sa grupom žena na vlastitom gazdinstvu pokrene eko-agro seoski turizam i Dragani Mrkonjić koja je dala zemlju za izgradnju eko-sela.

Rezultati su objavljeni povodom ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana turizma.

Tokom ljetne turističke sezone stručna komisija koju je formirao portal Indikator.ba je na području cijele BiH registrovao 32 inicijative i akcije kompanija, lokalnih administracija, kao i turističkih i nevladinih organizacija, osmišljenih radi unaprijeđenja i podizanja kvaliteta turizma te valorizacije prirodnih resursa i kulturno-istorijske baštine.

Ovo je još jedno priznanje za izuzetnu realizaciju projekta “trebinjskih lađa”, za koje se u narednom periodu očekuje da će doživiti potpunu valorizaciju i postati jedna od najzanimljivijih turističkih atrakcija najjužnijeg grada Srpske.

 

HP, oktobar 2019.