Danas zasjeda Skupština grada Trebinja, a u prvom djelu zasjedanja odbornici su usvojili Izvještaj o izvršenju budžeta za prvu polovinu ove godine u kome je prikazan deficit, a glavni krivac je neostvarenje koncesionih naknada i nerealizacija zemljišne rente, sve će biti realizovano do kraja ove godine obećavaju nadležni.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić novinarima je rekao da je prikazan deficit od 1.200.000 maraka, ali da se izvršenje radilo u odnosu na budžet, a nakon koga je urađen i rebalans po kome deficit ne postoji.

Budžet grada Trebinja usvojen u decembru prošle godine izglasan je u iznosu od oko 28 miliona maraka, dok je rebalansirani usvojen u iznosu od oko 32 miliona.

“Određena sredstva prije svega od hidroakumulacija nismo mogli da predvidimo u decembru 2018. godine i ona su u rebalansu značajnije smanjena i tu je i najvećim dijelom deficit”, rekao je Ćurić.

On je rekao da prihod u budžetu trenutno ide zacrtanim planovima u skladu sa rebalansom budžeta.

“Mi ćemo predložiti i prodaju određenog zemljišta a sve u cilju punjenja budžeta a samim tim i određene gradnje”, istakao je Ćurić.

Ćurić je rekao da su značajna stavka u budžetu prihodi od zemljišne rente, a taj iznos zavisi od prodaje zemlje.

Odbornici su donijeli i novu odluku vezano za parking u centru grada. Novost je da će se na parkingu u krugu bivše kasarne Vojvoda Luka Vukalović (Ulica Stepe Stepanovića) parkiranje ubuduće naplaćivati po cijeni od 0,50 KM za započeti sat.

Godišnje povlašćene karte za parking u prvoj zoni koštaće 120 KM, dok će u drugoj zoni za godišnje parkiranje stanovnici moći da kupe parking kartu po cijeni od 100 KM. Za penzionere predviđen je popust od 50% na godišnje cijene karata.

Djelimično je izmjenjena i regulacija parking zona, pa je tako naselje Luč od sada u drugoj parking zoni u kojoj jedan sat parkiranja košta van sezone 1 KM (tokom ljetne sezone 1,5 KM), a uvedena je novina i da vlasnici apartmana u centru grada mogu kupiti povlašćene parking karte.

 

HP, oktobar 2019.