Zaposleni u Domu zdravlja Trebinje održali su danas jednočasovni štrajk upozorenja zbog neuplaćenih doprinosa za 31 platu i zbog neredovne isplate plata, te poručili da nisu isključene ni radikalnije mjere ukoliko se situacija ne poboljša.

 

Predsjednik Štrajkačkog odbora Radmila Jokišić navela je da dug po ovom osnovu iznosi 3.700.000 KM i poručila da je ovo okupljanje upozorenje upravi Doma zdravlja, gradu Trebinju kao osnivaču, Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Fondu zdravstvenog osiguranja Srpske da što prije nađu način za prevazilaženje problema.

Jokišićeva, koja je i predsjednik Sindikalne organizacije Doma zdravlja, istakla je da radnici zahtijevaju redovnu isplatu plata najdalje do 10. u mjesecu za prethodni mjesec, redovnu uplatu svih doprinosa i isplatu zaostalih naknada prema zaposlenima u ovoj ustanovi.

Ona je napomenula da su radnici ove zdravstvene ustanove prije dva dana primili tek februarsku platu, te da martovska još nije isplaćena, iako je zarađena.

Šef Hitne službe Doma zdravlje Trebinje Saša Borjan kaže da je najveći problem ove ustanove, kao i 80 odsto zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj, sistemske prirode.

“Problem neuplaćivanja doprinosa ne rješava se godinama, a štrajk je jedini način da skrenemo pažnju Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske da se nešto promijeni”, rekao je Borjan.

Ističući da zaposleni svoj posao rade pošteno, Borjan je rekao da očekuju samo najosnovnije.

Ljekar u trebinjskom Domu zdravlja Vasko Kovač ukazao je na teško stanje u ovoj zdravstvenoj ustanovi i istakao da vjeruje da će ljekari dosljedno raditi svoj posao.

Izvor: Srna