Projekat izgradnje vodovoda za četiri sela kod Trebinja nastavljen je nakon jednogodišnje pauze. Izgradnjom ovog sistema tehničku vodu dobiće 60 domaćinstava.

 

Do sela Јasen, Budoš i Vrbno voda bi trebalo da stigne do proljeća naredne godine, tj. do početka poljoprivredne sezone. Mještani kažu da je voda garant opstanka i života na selu, pa su se i sami aktivno uključili u izgradnju sistema. Radove finansira Јavna usatanova “Vode Srpske”.

Bez vode nema opstanka na selu, niti ozbiljnijeg bavljenja poljoprivredom i stočarstvom. Uz stabilno navodnjavanje, ovaj kraj imao bi odlične uslove za razvoj voćarstva i povrtarstva.

Izgradnja sistema i prvog rezrvoara završena je prije dvije godine. Sada se postavljaju cjevovodi koji povezuju postojeći i novoizgrađeni rezervoar, sa koga će se snadbijevati oko 60 domaćinstava.

Rješavanje pitanja sistema za navodnjavanje u Hercegovini je prioritetno, ističu nadležni. Očekuju da će se uskoro oformiti odjeljenje i pronaći način opstanka postojećih i izgradnje novih sistema.

U projekat koji se trenutno izvodi, Vode Srpske uložile su oko 250.000 KM. Mještani se nadaju da će u nastavku radova imati pomoć nadležnog ministarstva, ali i gradske uprave.

Izvor: RTRS