Iako je Trebinje turistički grad, nemali je broj onih koji nastoje tu sliku pokvariti svojim nesavjesnim ponašanjem. 

 

 

Samo u prošloj godini nesavjesni građani uništili su komunalnu opremu u vrijednosti od 5.000 KM, potvrdila nam je Mirjana Ratković, načelnica Odjela za stambeno-komunalne poslove Grada.

Izljevi bijesa

Ratković kaže da su na meti vandala najčešće parkovske klupe, metalni dijelovi kanti za otpatke, mlade sadnice, a najmanje jednom godišnje se polomi i dječije igralište u parku.

– Centar grada trpi najviše uništenja, a imamo i izljeve bijesa pisanjem neprimjerenih izjava na fasadama. I saobraćajni znakovi isto su meta nesavjesnih ljudi, a njihovim obaranjem se ugrožavaju životi svih učesnika u saobraćaju – navodi Ratković.

mirjana-ratkovic2

Komunalna oprema uništava se i u saobraćajnim nesrećama, gdje su pretežno oštećeni stubovi i ulična rasvjeta, zaštitna ograda uz puteve, a ove godine bilo je i manje oštećenje na jednom semaforu, te se trude štetu što prije sanirati.

– Sve što se popraviti može, popravljamo, a u isto vrijeme i dopunjavamo uništenu komunalnu opremu, tako da vrijednost popravke varira od godine do godine – ističe Ratković.

Uređenje izletišta

Za nabavku nove komunalne opreme u ovoj godini predvidjeli su 30.000 KM.

– Ta sredstva smo planirali utrošiti za kupovinu određenog broja klupi, kanti za otpatke, za kupovinu još dva roštilja, kao i četiri stola s klupama od teške oblovine, da upotpunimo ambijent izletišta na Zubačkim ublima, gdje smo prije godinu i postavili roštilje za izletnike. Takvu komunalnu opremu planirali smo postaviti i na gradsko izletište Studenac – kaže Ratković.

Kazne i do 1.000 KM   

Kada je riječ o kaznama, Ratković kaže da su u najvećem broju slučajeva počinioci nepoznati, izuzimajući štete prouzrokovane saobraćajnim nesrećama.

– Štete izazvane saobraćajnim nesrećama se naplaćuju putem osiguravajućih polica u cijelosti, dok štete izazvane od nepoznatih počinilaca padaju na teret budžeta Grada Trebinja. Kazne za uništavanje komunalne opreme variraju od 100 do 1.000 maraka – naglašava Ratković.

Izvor: avaz.ba