Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i Javnog preduzeća “Šume Srpske” uručili su Centru za gazdovanje kršom u Trebinju dva terenska vozila sa vatrogasnom opremom, čija je vrijednost 150.000 KM.

 

Ključeve novih vozila direktoru Centra za gazdovanje kršom Trebinje Branku Tasovcu uručio je Goran Zubić, pomoćnik ministra za šumarstvo i lovstvo u okviru Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Prema riječima Branka Tasovca, ovakvi tipovi vozila pružiće zaposenim u Centru za gazdovanje kršom najveću moguću pomoć na terenu.

slika 2

”Ova vozila za nam potrebna za brzu reakciju, sa dovoljnom količinom vode i prevozom radnika” rekao je Tasovac, dodavši da oprema koju su do sada imali nije imala pumpe visokog pritiska koje omogućuju mnogo brže i efikasnije gašenje požara.

Žarko Vučinić, stručni radnik na zaštiti šuma u Centru za gazdovanje kršom Trebinje istakao je da će vozila koja su dobili omogućiti izlazak i na nepristupačne terene.

“Ovo su nova vozila, od 2.500 kubika, koja su opremljena pumpom visokog pritiska, sa crijevima od 120 metara, rezervoarom od 250 litara i pogonom na sva četiri točka. Pumpa je dovoljno jaka da se na nju mogu priključiti crijeva od možda čak i dva kilometra” naveo je Vučinić.

Goran Zubić rekao je da će, osim donacije novih vozila, Ministarstvo će na području Centra za gazdovanje kršom, na jesen pošumiti oko 50 hektara šumskog zemljišta u vrijednosti od oko 300.000 maraka, a u toku su i druga ulaganja u Šume Srpske.

Izvor: avaz.ba