Povelje Grada Trebinja za prošlu godinu uručene su vaskularnom hirurgu iz Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” Goranu Vučureviću i Gradskom kulturno-umjetničkom društvu /GKUD/ “Alat Svislajon”.

 
Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević, uručujući priznanja na sinoćnjoj Svetosavskoj akademiji, istakao je da je eminentni doktor ponikao u tom hercegovačkom gradu i da je kao veliki čovjek i humanista uvijek služio svom narodu.

“Otišao je iz Trebinja, ali ga nikada nije napustio. Svojim znanjem, čovječnošću i ljudskom poniznošću zaslužio je da gradska Skupština donese odluku da se upravo njemu dodijeli najveće gradsko priznanje”, istakao je gradonačelnik Vučurević.

Dobitnik povelje naveo je da je kao ljekar dobio mnogobrojne nagrade, ali da mu je najdraža ona koju dodjeljuje njegov grad.

“Nagrade gode, hrane dušu, ali i obavezuju. Ja se obavezujem da ću i dalje pomagati svome gradu”, istakao je doktor Vučurević.

Uručujući povelju iz oblasti kulture, gradonačelnik je istakao da “Alat Svislajon” tokom 60 godina postojanja čuva tradiciju običaja Trebinja i Hercegovine i da je sa punim pravom dobitnik ovog priznanja.

“`Alat` je najmasovnije kulturno-umjetničko društvo sa 500 mladih igrača i najbolje u BiH, a svojim rezultatima, nagradama i pobjedama često potvrđuje da ima pravo da pretenduje i za jedno od najboljih regionalnih kulturno-umjetničkih društava”, istakao je gradonačelnik Vučurević.

Direktor GKUD “Alat Svislajon” Dragan Mijović-Žuti zahvalio je na ukazanom povjerenju, te istakao da je ovo priznanje za njih i obaveza da istraju na putu koji grade 60 godina.

“Ponosni smo na svoje rezultate i dostignuća, ali ujedno i zahvalni svima koji su prepoznali da ovo što činimo nije puko igranje i ples na sceni, već nešto mnogo uzvišenije”, rekao je Mijović.

Na Svetosavskoj akademiji o prvom arhiepiskopu Srpske pravoslavne crkve i Svetosavlju govorio je jerej Dražen Tupanjanin koji je istakao da je veoma teško, zahtjevno i odgovorno govoriti o Svetom Savi.

“Teško je govoriti zbog veličine njegove žrtve koju je bio spreman da podnese. Velike su njegova blistavost i jasnoća misli u kojima možemo da sagledamo umnost genijalnih razmjera, a posebno kroz neimarstvo, organizaciju, mirotvorstvo, kroz predstavljanje svoga identiteta i poštovanje drugih, kroz kulturu i znanje lijepog poretka”, istakao je Tupanjanin.

U Sabornom hramu u Trebinju danas će biti služena sveta liturgija, nakon čega će od 11.30 časova u pozorišnoj sali Kulturnog centra biti obilježena krsna slava trebinjskih škola.

Domaćin ovogodišnje školske slave je Osnovna škola “Sveti Vasilije Ostroški”, čiji su nastavnici i učenici priredili prigodan kulturno-umjetnički program, a
organizatori Svetosavske svečanosti su Grad Trebinje i Crkvena opština Trebinje.

Izvor: Srna