Изасланик предсједника Републике Српске Синиша Каран уручио је данас у Требињу постхумна одликовања за 11 породица погинулих бораца Војске Републике Српске, одликованих на иницијативу Борачке организације Републике Српске.

Одликовања су постхумно подијељена за четири породице из Требиња, три из Билеће, три из Гацка и једну из Невесиња.

Каран, генерални секретар Службе предсједника Републике Српске, истакао је да је ово симболичан чин захвалности и највећег поштовања и признања предсједника Републике Српске Милорада Додика и свих грађана Српске и њених институција за допринос који су погинули борци дали својом жртвом.

“Тај допринос је Република Српска. Борили су се за животе својих породица, за животе свих нас и у тој борби дали своје животе. Дајући своје животе дали су нам слободу и Републику Српску – Републику Српску која ће бити достојна погинулих, војске и народа који су је стварали”, рекао је Каран.

Он је додао да Република Српска и на овај начин исказује поштовање према породицама погинулих хероја.

“Наша је дужност, не само да их се сјећамо, него и обавеза да наставимо да градимо њихов свијетли циљ према коме су стремили – живот у слободи, достојанству и миру. Њихова дјела су водиља свих наших генерација – посебно младих”, истакао је Каран.

Подсјећајући на посљедњу срамну одлуку Тужилаштва БиХ, Каран је истакао да је ово вријеме када морамо стално и изнова понављати да су Република Српска, војска и њен народ водили ослободилачки, одбрамбени, грађански рат и да су бранили породице, своја огњишта и своју слободу.

Према његовим ријечима, у тој борби одбранили су и већ створену Републику Српску и то је њихов највећи допринос и то се мора стално понављати.

Он је подсјетио да је предсједник Републике Српске поводом обиљежавања 28. јуна – Видовдана, крсне славе Војске Републике Српске, и поводом обиљежавања 15. септембра – Дана погинулих и несталих Републике Српске одликовао 399 погинулих бораца Српске.

У периоду од 2012. године постхумно су одликована 1.564 погинула борца Војске Републике Српске на иницијативу Борачке организације и Организације породица погинулих и несталих Републике Српске.

Поздрављајући породице погинулих бораца градоначелник Требиња Лука Петровић истакао је да нема сумње да је овим медаљама заслуга за народ предсједник Републике Српске показао колико цијени подвиге херцеговачких бораца чија су имена одавно уклесана на олтару слободе.

“Данашња одликовања неће, како доликује, пасти на јуначке груди, него ће бљеснути у нашим душама и подсјетити нас на велики дуг кога носимо са собом од 1991. године. Сви смо тога дуга свјесни и он нас тјера на преиспитивање и на стално постављање питања – да ли смо достојни жртве наших најбољих синова и да ли чинимо све да њихову жртву уградимо у пројекте друштвене обнове која ће донијети бољитак породицама погинулих бораца као и свој дјеци источне Херцеговине и Српске”, рекао је Петровић.

Он је истакао да одговор на ово питање код сваког није исти, али да су сви нестрпљиви и жељни бржих помака набоље посебно у економској сфери и запошљавању.

Петровић вјерује да је једина, потпуна и дубока утјеха свим онима који су у рату изгубили своје најдраже просперитетна и снажна Република Српска, која се развија у модерну државу свих њених грађана.

Предсједник Борачке организације Требиња Перо Мишељић истакао је да је ово прилика да се истакне колико је бреме носила источна Херцеговина у ратној епопеји која је изњедрила оно што данас имамо и у чему уживамо.

Он је подсјетио да је са подручја Требиња, Билеће, Гацка, Невесиња, Љубиња, Берковића и рејона Борака животе дало 1.246 бораца, од којих је погинуло 1.059, док је 118 несретно страдало или умрло, а нестало и заробљено 69 бораца Војске Републике Српске.

Никола Кокић, коме је отац погинуо 1. октобра 1991. године на подручју Требиња, каже да му ово одликовање много значи, јер говори да породице храбрих стваралаца Републике Сропске нису заборављене.

За заслуге стечене у борби против непријатеља и ослобођење Републике Српске одликовани су постхумно Требињци – Божо Кокић, Предраг Путица, Драгомир Ковач и Миленко Вицо, Билећани – Ранко Милошевић, Александар Драгић, Милош Милићевић, из Гацка Марко Миловић, Момо Милошевић и Жарко Пејак, те Милимир Ковачевић из Невесиња.

Свечаности уручења одликовања присуствовали су представници борачких организација Требиња, Невесиња, Гацка и Билеће.

Извор: Срна