Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) juče je ispred Hotela Platani proslavio polavijeka od osnivanja i 20 godina postojanja i djelovanja u Bosni i Hercegovini.

 

Jučerašnji program na omiljenom trebinjskom okupljalištu kroz različite sadržaje i pefrormanse pokazao je i značaj i dugoročne ciljeve i misiju UNDP, koja podržava inicijative mladih.

Prikazani su radovi deset studenata iz cijele BiH sarajevske Akademije likovnih umjetnosti. Priliku da pokažu talent i iskažu kako zamišljaju Bosnu i Hercegovinu i Trebinje u budućnosti imali su i najmlađi koji su crtali u Dječijem kutku.

Program je iz centra u Trebinju podržao i radijski partner Radio Korona, koji je dijelove dešavanja prenosio uživo u programu.

Naredni događaj se očekuje već sutra u Mostaru, a ovoga ljeta i u Banja Luci i Bihaću.

UNDP je globalna razvojna mreža Ujedinjenih Nacija (UN), koja djeluje u skoro 170 zemalja i teritorija.

Ova organizacija ima tri univerzalna fokusa a to su ljudi, planeta i napredak. UNDP u cijelom svijetu, pa tako i u BiH, radi na iskorjenjivanju siromaštva i redukciji socijalne isključenosti što se, u univerzalnom poretku, nameće kao dio elementarne platforme napretka.
U Bosni i Hercegovini su, cijele dvije decenije, posvećeni pomaganju zemlji kroz jačanje državnih i lokalnih kapaciteta za sprovođenje političkih, ekonomskih i socijalnih reformi i razvoja, a prevashodno se – kroz brojne aktivne projekte – baziraju se na socijalnoj inkluziji i potpunom otklanjanju siromaštva, uz podršku međunarodnih partnera u razvoju što je prioritetni cilj organizacije do 2030. godine.

Jedan od značajnijih programa je projekat Via Dinarica (koncept razvoja avanturističkog i planinskog turizma u Dinaridima), koji povezuje sedam država, a „srce“ ove mega staze je i u Hercegovini. Projekat Via Dinarica osmišljen je da doprinese smanjenju ekonomskih, društvenih i regionalnih različitosti kroz afirmaciju Via Dinarice (planinski lanac Dinarskih Alpi), kao regionalne turističke destinacije.

„Via Dinarica je platforma za promociju i razvoj lokalnih zajednica i malih poduzeća aktivnih na lokalnom, državnom i međudržavnom nivou u oblasti ugostiteljstva, usluga, turizma, poljoprivrede i kulturnog nasljeđa. Cilj projekta je uspostava koridora Via Dinarica, kao turitičkog proizvoda lokalnih zajednica koje tu žive i upravljaju njime, a osigurava održive prihode širokom spektru aktera. Sektor turizma u BiH je jedna od svijetlih tačaka na ekonomskom radaru države, ali daleko ispod potencijala. Zato je Via Dinarica koncept koji će omogućiti, ne samo održivi razvoj, već i potpuno poštovanje životne sredine, očuvanje lokalne kulture i stvaranje prilika za nove generacije“, izjavila je Božena Bohm Kaltak, , šefica regionalnog ureda UNDP u Mostaru i Project Manager Via Dinarica projekta.

Izvor: Nezavisne novine