U JU Centar srednjih škola juče je počelo obilježavanje Svjetskog dana turizma.

Učenici turističke škole, odjeljenja II3 i III3 zajedno sa svojim profesoricama Nadom Gutić, Bogdankom Janković i Majom Čečur u okviru praktične nastave pripremili su plakate sa znamenitostima Grada Trebinja kao i video prezentacije na temu ruralnog turizma u BiH,RS i Trebinju.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana turizma je “Turizam i ruralni razvoj”.

Prema riječima profesorice Bogdanke Janković cilj ovih aktivnosti jeste da učenici što bolje upoznaju svoj grad i Republiku Srpsku.

Naročito smo se bazirali na ruralna područja koja sve više dolaze do izražaja. Razvoj ruralnog turizma predstavlja efikasnu strategiju za oživljavanje ruralnih zajednica, a tome u prilog ide to što se na strani potražnje iskazuje sve značajniji interes za ovakvim oblikom turizma”,kazala je profesorica.

Takođe dodaje da su učenici drugog i trećeg razreda turističke škole dali svoj individualni doprinos samostalnim radom na prezentacijama čime su se upoznali sa prednostima koje donosi ruralni turizam, a koje se ogledaju kroz očuvanje naseljenosti ruralnih područja, podsticanje i osposobljavanje seoskog stanovništva za samostalan rad, oživljavanje zanata i očuvanje izvornih običaja, te proširenje postojeće turističke ponude.

Učenici su danas posjetili Turistički info centar gdje su se upoznali sa poslovima i aktivnostima TICa, turističko-informativnom dokumentacijom, ulogom i značajem turističkih vodiča. Ponovna posjeta info centru planirana je za petak.

 

 

HP, septembar 2020