Treći festival mediteranskog i evropskog filma Trebinje 2015. sinoć je svečano zatvorio reditelj Srđan Koljević, čije je ostvarenje „Branio sam Mladu Bosnu“ prikazan u okviru programa novog srpskog filma.

 

 

srdjan koljevic trebinje

„Sa nadom da će ovaj festival da opstane i da raste iz godine u godinu, privremeno ga zatvaram“, rekao je Koljević.

Prema riječima Peđe Milojevića, umjetničkog direktora festivala, ovogodišnja manifestacija je nastavila uspješno koračanje ka projektu takmičarskog programa, naglašavajući da će festival ostati dosljedan svojoj koncepciji.

„Dragi Trebinjci, pokazali ste se kao dobri domaćini, kao ljudi koji vole film i širokog srca dočekuju filmske stvaraoce koji su se potrudili da vam pokažu ono što je najkvalitetnije – progovore o nekim temama koje mi zaboravljamo“, rekao je Milojević, uručujući Srđanu Koljeviću poklon – majicu sa likom Gavrila Principa i trobojke.

On je posebnu zahvalnost uputio tehničkom osoblju Kulturnog centra Trebinje, koje je, maltene, danonoćno radilo kako bi ovaj festival prošao u najboljem redu.

Prisutnoj publici poklonio se i producent Zoran Janković.

„Trebinjski festival treba da se osloni na domaće filmove i podukciju, jer su, gledajući festival u Herceg-Novom, upravo ta ostvarenja bila najgledanija od strane publike“, poručio je Janković direkciji festivala.

Iako je otvaranje festivala održano na otvorenom, zbog iznenadne kiše projekcija filmova je premještena u kino dvoranu Kulturnog centra.

U proteklih sedam dana na festivalu je prikazano 15 filmova, a sa publikom su se družili Savina Geršak, Petar Božović, Radoš Bajić, Željko Kasap, Nenad Okanović, Srđan Koljević, Zoran Janković, Jasmina Žbanić, Milan Špiček…

Ovaj festival, kažu organizatori, ne bi doživio svjetlo dana da nije bilo pokroviteljstva od tri značajne institucije – Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, grada Trebinja i Uprave za dijasporu ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Organizatori festivala su bili Tangram centar iz Beograda, Alpe adria kulturna mreža iz Beča i Javna ustanova „Kulturni centar“ iz Trebinja.