Svečanom akademijom pod nazivom “Svetla zemlja Dučićeva” u Trebinju je sinoć zvanično otvorena tradicionalna manifestacija “Dučićeve večeri poezije”.

 

Pozdravljajući vladiku zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija, te goste iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i inostranstva, gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević istakao je da vrijeme pokazuje da “Dučićeve večeri poezije” nemaju problem usiljenosti i monotonije iako uvijek govore o istoj temi – o pjesmi i pjesnicima.

“Nemaju taj problem zato što nam je Dučić iz godine u godinu sve potrebniji. Što od njega dobijamo više odgovora to smo sposobniji da postavimo više novih pitanja”, rekao je Vučurević i dodao da Trebinje, okupljajući svake godine Dučićevu pjesničku sabraću i sljedbenike, jača i svoju umnu snagu.

 

??????? - ?????? ?????????

On je istakao da sve ono što se desi na trebinjskoj Dučićevoj sceni već unaprijed ima posebnu težinu i trajno značenje.

U programu akademije učestvovali su glumci Narodnog pozorišta Beograd Nebojša Dugalić, Biljana Đurović i Boris Pingović, Crkveni hor “Svetog novomučenika Stanka” iz Nikšića, te prvakinja Beogradske opere Svetlana Nestorov, uz klavirsku pratnju Borislava Nestorova.
??????? -  "???????? ?????? ???????"
Svečanoj akademiji prethodio je naučni skup koji je ove godine bio posvećen Dučićevom laureatu akademiku Milosavu Tešiću.

U okviru “Dučićevih večeri poezije” sinoć je u Galeriji Kulturnog centra priređena izložba slika Atanasija Popovića koju su zajednički priredili Udruženje umjetnika i ljubitelja umjetnosti “Atanasije Popović”, Muzej Hercegovine, Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i Kulturni centar Trebinje.

Na izložbi su predstavljene slike nastale u školi Marka Gregovića, u kojoj je učestvovao i Atanasije Popović, kao i ikone sa ikonostasa Saborne crkve u Trebinju.

Dario Stanimirović iz Udruženja umjetnika i ljubitelja umjetnosti “Atanasije Popović” kaže da je izložba nastala spontano, iako je u nju uložen veliki trud, te da je čine slike sa religioznim motivima.

??????? - ???????? ???????
Nakon izložbe priređena je promocija “Zvučne antologije dobitnika Dučićeve nagrade”.

Manifestacija “Dučićeve večeri poezije” biće nastavljena danas brojnim programima.

Izvor: Srna