Svečano otvaranje projekta „ Da Evropljani uživaju u hercegovačkim vinima i pljevaljskom siru – vino i sir“ održano je danas u Motelu „In“.Cilj projekta je brendiranje ovih autohtonih proizvoda trebinjskog i pljevaljskog područja na međunarodnom tržištu.

 

Svečanost je otvorio gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević ističući zadovoljstvo zbog realizacije ovog projekta prvenstveno zbog prekograničnog povezivanja proizvođača vina i sira iz Hercegovine i Crne Gore, ali i mogućnosti plasmana njihovih proizvoda na evropsko tržište. „Grad Trebinje će i u buduće nastojati da sa svojim partnerima koji poznaju prakse korištenja IPA fondova nalazi načine i programe da se povezuje sa susjednim opštinama u regiji i da svi zajedno radimo za dobro naših proizvođača i lokalnih zajednica“, rekao je Vučurević.

Potpresjednik Opštine Pljevlje Ljubiša Ćurčić na današnjoj svečanosti istako je da je sir iz Pljevalja, zahvaljujući posebnoj klimi i ispaši i specifičnoj recepturi prerade, odavno postao brend ove opštine.

Ovaj projekat provodiće se naredne dvije godine kroz različite edukativne, promotivne i administrativne aktivnosti, čiji je cilj unapređivanje svih proizvodnih grana i tržišno pozicioniranje u Evropi.

Koordinator projekta Ognjen Skočajić ističe da će nakon završetka projekta svi proizvođači- učesnici biti registrovani kao poljoprivredna gazdinstva, što podrazumijeva mogućnost korištenja subvencija, i lakši put do kupca.

 Izvor: Grad Trebinje