У Требињу ће сутра бити одржан научни скуп и трибина “Говори српски- пиши ћирилицом”. Дискусијама и лингвистичким расправама говориће се о статусу ћирилице, законској заштити овог писма, али и темама које дотичу и сферу политике.
 

Статус ћирилице у српском језику, образовном систему, потискивање српског писма из употребе, значај борбе за њено очување, само су неке од тема о којима ће расправљати еминентни лингвисти из Републике Српске, Србије и Црне Горе.

Циљ је да се дискусијама формулише Декларација о обавезној употреби ћирилице, која би, као ријеч струке, требало да буде упућена законодавним институцијама на усвајање.

Као резултат научних расправа биће израђен Нацрт декларације о обавезној употреби ћирилице. Овај документ ће, као ријеч струке, бити упућен законодавним институцијама на усвајање.

Биће, како су рекли, наглашено обавезно кориштење ћирилице не само у Српској, већ и Србији и Црној гори , јер је српски језик јединствен и говоре га Срби у све три републике.

Скуп организују Асоцијација ставралаца Републике Српске, Академија наука и умјентности РС, уз подршку Српског националног савјета Црне Горе, те друштава “Просвјета” и “Ћирилица”.

Извор: РТРС