Епархија захумско-херцеговачка и приморска у овој години ће улагати у образовање и помоћ сиромашним породицама у свим парохијама у Херцеговини, а биће основан и центар за филозофију и богословље у Требињу, најавио је данас владика Григорије током обиљежавања славе Епархије – Светог Игњатија Богоносца у Петропавловом манастиру код Требиња.

“Центар ће бити повезан са Универзитетом у Источном Сарајеву. Бавиће се преводима, организовањем научних скупова, довођењем еминентних професора, организовањем љетњих школа”, рекао је владика Григорије у бесједи након Свете архијерејске литургије у манастирској Цркви Светог апостола Павла.
Епископ Григорије нагласио је да ће новоосновани центар преузети и улогу организовања традиционалног годишњег симпозијума “Теологија у јавној сфери”. Центром ће руководити Владан Перишић, а у његовом раду учествоваће и Богољуб Шијаковић.

Владика је изразио задовољство и што је на нивоу цијеле Епархије донесена одлука да се помогну по двије или три социјално угрожене породице из сваке парохије у Херцеговини, да би и оне на најрадоснији начин прославиле Божић,
чиме ће сви слиједити живот и ријеч Исуса Христа.

“На данашњи дан, кад се једна година завршава, а друга долази, размишљао сам шта да учинимо да бисмо били иколико слични Христу. И онда смо у Епархији одлучили да новац који смо зарадили уложимо у центар и помогнемо нашем народу тамо гдје је потребно”, рекао је владика Григорије.

Помоћ Епархије захумско-херцеговачке и приморске неће изостати ни страдалном православном народу у ратом разореној Сирији, па ће у наредним периоду бити упућена помоћ и у то подручје.

“Размишљајући о Светом Игњатију, који је служио у Сирији, помало сам размишљао и о људима и дјеци која тамо пате и закључио да је увијек живљење светог човјека праћено страдањем, као и што су рођење Христово и сав његов живот били пропраћени страдањем”, напоменуо је владика Григорије.

Епископ је поручио да људи не треба да се боје страдања које је саставни дио хришћанског живота, већ да увијек “орошавају крст и страдање, са радошћу Васкрсења”.

Владика је рекао да је игуман манастира Тврдош – отац Сава помогао куповину санитетског возила за потребе Болнице у Требињу, истичући да је све то у духу вјере у Христа и за Христа.

“Ово нису наши поклони, то нису поклони владике Григорија, већ свих вас, и то све у име Исуса Христа и његове љубави, јер да нема те љубави ни ја не бих никоме ништа помогао”, истакао је владика.

Присјећајући се прославе своје крсне славе док је био дијете, владика је рекао да је то за његову породицу и њега Игњатијевдан увијек био велики празник и сабор оних које су, као и данас, вољели и међу којима би се осјећали као међу својима.

“За мене је Свети Игњатије Богоносац икона која је увијек била у нашој соби и светитељ пред којим сам се молио, а да нисам ништа знао ништа о њему. Кад сам добио прилику да чујем какав је његов живот, онда сам био јако срећан јер је он био велики светитељ који је пострадао у Риму”, каже владика.

Свету архијерејску литургију, осим владике Григорија, служио је и умировљени владика Атанасије уз саслужење свештенства и монаштва Епархије, који су заједно преломили славски колач, а затим присутне вјернике позвали на “трпезу љубави”.

 

Извор: Срна