Vaskršnje i prvomajske praznike mnogi su iskoristili da negdje otputuju. Trebinje i ovaj put bilježi rekordan broj turista iz regiona i Zapadne Evrope.

 

Trebinje je postalo top destinacija turista, što potvrđuju i registrovani smještajni kapaciteti. U gradu na Trebišnjici oni su većinom popunjeni. Veliki broj turista stigao je danas, ali će, prema najavama, gužva potrajati i narednih dana.

Veoma živo bilo je na gradskim ulicama, a posebno pod čuvenim platanima, na Crkvini. Bilo da dolaze iz komšiluka ili udaljenijiih evropskih zemalja, na dan ili produženi vikend, turisti žele da vide sve ljepote Trebinja.

Među brojnim posjetiocima ima ih i iz dalekog Sankt Peterburga, kao i iz Čekške koji s oduševljenjem govore o svemu što su posjetili u Trebinju. Mnogo je i pohvala na račun tradicionalne hercegovačke gostoljubivosti s kojom su domaćini dočekali turiste iz daleka.

Trebinje iz godine u godinu bilježi sve veći broj posjeta za prvomajske praznike. Ove godine i vaskršnje svetkovine razlog su više za popunjene kapacitete. Od registrovanih 1.050 ležajeva, narednih dana bukirano je skoro sve, kažu hotelijeri.

Zbog sve većeg interovanja za krajnji jug Srpske, najavljena je gradnja novih smještajnih kapaciteta, pa će u jeku sezone biti raspoloživo dodatnih 100 ležajeva. Turistički radnici nadaju se da će ove godine biti premašeno prošlogodišnjih 45 hiljada noćenja.

Nezvanične procjene su da Trebinje godišnje posjeti oko 150 hiljada turista. Samo početkom maja ovdje boravi više stotina posjetilaca. Praznična gužva je dobrodošla i prodavcima, jer niko iz Trebinje ne ode bez bar jednog suvenira. Zadovoljni su i ugostitelji, jer se posjeta mora “zapečatiti” čuvenim hercegovačkim sirom, pršutom i zaliti čašom najboljeg vina.

Izvor: RTRS