У Музеју Херцеговине Требиње, у недјељу 25. фебруара 2018. године у 19 часова, премијерно у Републици Српској, биће приказан документарни филм ”Универзум бола” аутора Ранка Ђиновића, који говори о страдању Срба на Косову и Метохији.

Филм приказује аутентичне догађаје на Косову и Метохији о покушајима, препрекама и болу породица да пронађу своје насилно отете блиске сроднике од стране ОВК и њихових сународника у периоду од 1998. године до данас. Филм хронолошки приказује трагичних догађаја на КиМ и страдања Срба и завршава се поруком да потрага неће престати и податком да је до сада идентификовано и предато 367 тијела страдалих Срба на КиМ, али да се трага за још 547 несталих.

Након пројекције филма, биће уприличена промоција књиге ”Од Косова до Јадовна” аутора умировљеног Епископа ЗХиП  Атанасија Јевтића. У питању је девето издање ове књиге за протеклих 30 година, од како је књига први пут објављена. У књизи је приказана трагедија српског народа, како је то тадашњи јеромонах Атанасије Јевтић забиљежио кроз своје путописе доживјевши трагедију народа као своју. По његовим ријечима: ”Вера и страдање су велике светиње, и својим страдањима на Косову и Метохији Срби су доказали да су библијски народ. Имамо доста недостатака, али Косово је наш архетип и без њега не постојимо као народ.”

У промоцији филма и књиге учествоваће Епископ будимљанско-никшићки  Јоаникије, проф. др Милош Ковић, са Катедре за историју Филозофског факултета у Београду, господин Ранко Ђиновић и протојереј-ставрофор Велибор Џомић.

Промоцију филма и књиге организује Музеј Херцеговине Требиње, уз подршку Епархије Захумско-херцеговачке и приморске.

 

ХП, фебруар 2018.