Uslijed pandemije respiratorne bolesti izazvane virusom korona, slava Sabornog hrama i Grada Trebinja – Sveto Preobraženje Gospodnje, biće obilježena skromnije nego što je to uobičajeno.

Neophodnost poštovanja mjera koje su propisali Svjetska zdravstvena organizacija i Republički štab za vanredne situacije, značajno će smanjiti broj gostiju sa kojim smo godinama dijelili radost Svetog Preobraženja.

U organizacija Grada Trebinja u utorak, 18. avgusta u 18.00 časova, u Кulturnom centru biće održana izložba o kulturnom nasljeđu „Život na granici BiH i Crne Gore“. Isto veče, u 20.30 časova, u Muzeju Hercegovine biće otvorena izložba slika Milorada Ćorovića, povodom 10 godinja od njegove smrti i 25 godina od osnivanja Likovne akademije u našem gradu.

U srijedu, 19. avgusta, u 11.30 časova, delegacija Grada položiće cvijeće na Spomenik braniocima Trebinja 1991-1996. godine. Istog dana u 21.40 časova u bašti Hotela “Platani” biće održan koncert filmske i popularne klasične muzike, u izvođenju profesora Muzičke škole „Trebinje“.

U organizaciji Agrarnog fonda, 19. avgusta, u 17.00 časova, u Gradskom parku biće održan 12. po redu Sajam meda i vina. Na sajmu će se predstaviti pčelari, vinari i drugi izlagači iz Trebinja i susjednih hercegovačkih oština.

U isto vrijeme, u organizaciji Područne privredne komore Trebinje, biće organizovana tradicionalna promocija domaće proizvodnje, u okviru projekta „Naše je bolje“. Štandovi sa domaćim proizvodima biće postavljeni u Ulici „Jovana Dučića“.

U organizaciji Crkvene opštine Trebinje u utorak, 18. avgusta, biće služeno praznično večernje u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg. Na krsnu slavu, u srijedu, praznično jutrenje biće služeno u 8.00 časova, kao i Sveta arhijerejska liturgija sa lomljenjem slavskog kolača u 9.00 časova.

Praznično večernje biće služeno u 20.00 časova, nakon čega će ulicama Trebinja proći svečana litija.

Suočeni sa činjenicom da će ova godina ne samo u Trebinju ostati zapamćena po mnogim odricanjima koja ne možemo da izbjegnemo, izražavamo nadu da ćemo već 2021. godine slaviti na uobičajeni način, sa mnogobrojnim gostima iz zemlje i inostranstva.

Pozivamo sve posjetioce ovogodišnjih manifestacija predviđenih programom obilježavanja krsne slave, da se pridržavaju zaključaka o sprovođenju mjera zaštite u zajednici protiv virusa korona. Ove mjere podrazumijevaju nošenje zaštitne maske, dezinfekciju i pojačanu higijenu ruku i održavanje rastojanja lica u zatvorenom prostoru od najmanje dva metra.

 

 

 

Izvor: Grad Trebinje