Povodom uspješnog završetka srednjeg obrazovanja učenici generacije Šakota Anđela, Teodora Mijanović i Nikola Ninković sastali su se sa gradonačelnikom Trebinja Slavkom Vučurevićem i zamjenikom gradonačelnika Nedeljkom Ćebedžijom.

Ovom prilikom gradonačelnik se zahvalio učenicima na posjeti, ističući da je izuzetno zadovoljstvo primiti učenike generacije koji će zasigurno, u doglednom periodu, postati vrsni stručnjaci u naučnim oblastima koje odaberu.

“Bilo mi je zadovoljstvo da primim učenike generacije iz Gimnazije, Elektrotehničke škole i Centra srednjih škola. Želim još jednom da im čestitam na izvanrednim rezultatima i da istaknem, uz ove rezultate koje su već postigli u redovnom školovanju, uspjeh Nikole Ninkovića koji se plasirao na Svjetsko prvenstvo srednjoškolaca na Tajlandu koje se održava 15. jula ove godine. Poželio sam im uspjeh u daljem obrazovanju, ostvarenje ciljeva i da se kao formirani ljudi i stručnjaci vrate u svoj grad” – rekao je gradonačelnik Trebinja.
Vučurević je danas saopštio da su pomenuta tri učenika ispunila uslov za stipendiranje, te da će na osnovu dosadašnjih rezultata odmah na prvoj godini studija primati stipendiju Grada Trebinje.

“Ono što Grad može da učini za njih jeste ono što smo učinili i prošle godine. Svi studenti koji ispune konkurne uslove pravo na stipendiju iz gradskog budžeta stiču nakon prve godine studuja. Prošle godine učenicima generacije smo dodijelili stipendije već na prvoj godini studija, što ćemo uraditi i kada su u pitanju ovogodišnji učenici generacije. U tom smislu, ova tri učenika su takoreći već od danas stipendisti Gradske uprave i stipendiju će dobiti kao nagradu za do sada postignute rezultate i u cilju podsticanja na daljeg uspjehe u obrazovanju.”

Gradonačelnik Trebinja je dodao da se ovi učenici mogu obratiti Gradskoj upravi ukoliko im bude potrebna bilo koja druga pomoć u vidu nabavke udžbenika ili tehničkih pomagala potrebnih za njihov rad i školovanje.

Uz čestitke, Vučurević je istakao da se trenutno iz Budžeta grada Trebinja isplaćuje 261 stipendija, od čega se 129 stipendija dodjeljuje djeci poginulih boraca, i to 75 stipendija djeci koja su upisala višu i visoku školu po 150KM, 25 stipendija po 80 KM za srednjoškolce i 29 stipendija po 50 KM djeci palih boraca koja pohađaju osnovnu školu. Ostatak se dodjeljuje studentima koji su ispunil kriterije iz konkursa. Ove godine su dodjeljene stipendije svim studentima koji su aplicirali za stipendiju i ispunili minimalne uslove u smislu kontinuiteta studiranja i prosjeka ocjena tokom redovnih studija.

Ovogodišnjim učenicima generacije je u znak priznanja uručena i knjiga sa posvetom gradonačelnika Trebinja, pod nazivom Biografije istaknutih Trebinjaca od XVI do početka XX vijeka, autora Rajka P. Vukašinovića.

Učenici su se nakon prijema zahvalili svima koji su omogućili da ostvare uspjeh u školovanju, kao i gradonačelniku Trebinja na pažnji i izdvojenom vremenu.

“Želim da se zahvalim gradonačelniku što je omogućio da dobijemo stipendiju već na prvoj godini, a to je svakako podsticaj i nagrada za sav ovaj rad” – rekla je učenica Teodora Mijanović.

 

Izvor: Grad Trebinje