U Trebinju je potpisan sporazum o saradnji Šahovskog kluba „Trebinje“ i Šahovske akademije „Anatolij Karpov“, koji će trebinjskim šahistima omogućiti sistemski razvoj ovog sporta i učešće na međunarodnim i svjetskim šahovskim takmičenjima.

Ovim sporazumom, koji su potpisali svjetski šampion u šahu Anatolij Karpov i predsjednik Šahovskog kluba „Trebinje“Radenko Drašković, definisani su načini pružanja usluga naučne i stručne podrške u sprovođenju opštih razvojnih programa dodatne edukacije djece i odraslih za nastavu šaha.

Anatolij Karpov je, nakon prijema u gradskoj upravi, istakao da je Trebinje grad u kome postoje odlični uslovi za razvoj sporta.

On je naveo da će nakon što je potpisan ovaj sporazum šahisti iz Trebinja moći da učestvuju i na značajnim svjetskim onlajn takmičenjima.

„Ovaj sporazum je važan za razvoj sporta i naše djece,nadam se da će šahovska federacija, Šahovski klub Trebinje biti dio šahovskog programa za razvoj šahovskih talenata“, rekao je Karpov.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je izrazio nadu da će ova škola šaha u Trebinju biti na ponos svih, a posebno mladih talenata.

„Dogovorili smo se da Grad Trebinje i Šahovski klub „Trebinje upute jedno pismo podrške da se svjetsko prvenstvo u šahu 2022. godine za uzraste od 10, 12 i 14 godina, održi u Trebinju. To  bi bilo od velikog značaja kako za talentovane šahiste tako i za naš grad “, rekao je Ćurić.

Kočo Govedarica, predsjednik Upravnog odbora Šahovskog kluba „Trebinje“ je rekao da  je danas praznik šaha i sporta jer će sporazum sa Šahovskom akademijom „Anatolij Karpov“ pomoći da trebinjski šahisti ostvaruju značajne rezultate i uspjehe ne samo na domaćoj nego i na međunarodnoj sceni.

„Sporazumom je to definisano, podržaće nas i gradska uprava, a mi ćemo sve učiniti da škola koja će sada nositi naziv Međunarodna škola šaha „Anatolij Karpov“ Trebinje bude na ponos i da će biti prepoznatljiva u Evropi kao rasadnik mladih šahista i kao sportska grana koja će biti na čast Trebinju i Hercegovini“, rekao je Govedarica.

Šahovski klub „Trebinje“ jedini je šahovski klub u Bosni i Hercegovini koji je potpisao ovaj ugovor sa Šahovskom akademijom „Anatolij Karpov“.

Izvor: Grad Trebinje