U okviru prekograničnog projekta „Od srednjovjekovnih tvrđava u Hercegovini do
austrougarskih tvrđava u Crnoj Gori (FORT-NET)“, koje finansira Evropska unija i
kofinansira Ministarstvo javne uprave Crne Gore iz IPA prekograničnog programa BiH- MNE, u Trebinju je završeno postavljanje informativno-interpretacijskih turističkih tabli „ Kamena straža oko Trebinja“.


Projekat je povezao nasljeđe austrougarskih tvrđava u novi turistički proizvod, sa ciljem valorizacije prirodne i kulturne baštine Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Zajednička turistička ponuda je razvijena po savremenom modelu tematskih puteva, čime je poboljšan kvalitet i raznolikost ukupne turističke ponude na ciljnom području.

Table i klupe su napravljene prema potrebama savremenih turista i imaju zadatak da interpretiraju evropsku kulturnu i vojnu baštinu, prikažu na slikovit način djelove odbrambenog sistema pogranične tvrđave pored nekadašnje južne granice sa Kraljevinom Crnom Gorom u Boki i Trebinju, a namjenjen je domaćim i inostranim posjetiocima, zaljubljenicima vojnih tema i istorije, te rekreativcima u prirodi koji mogu da predahnu na klupama koje su postavljene na istim tačkama.

Od ukupno 30 tabli koliko projekat obuhvata, 7 ih je postavljeno u Trebinju, svaka tabla ima dvije vrste informacija: tehnički dio koji govori o fortifikaciji i interpretativni, koji ima noseću temu. Takođe, svaka tabla sadrži QR kod kako bi strani turisti bili upoznati sa stazom i istorijom austrougarskih tvrđava.

“Mišljenja smo da će ovaj projekat značajno obogatiti turističku ponudu, te pomoći da zaživi aktivni turizam što je jedan od strateških ciljeva razvoja turizma Trebinja u narednom periodu,” poručili su iz Turističke organizacije Trebinja.

 

 

 

HP, septembar 2021.