Aleksandar Janković iz Trebinja, iako tek gazi četvrtu deceniju života, već 17 godina volontira u trebinjskom Crvenom krstu i iza sebe ima ogroman spasilački staž.

Radeći proteklih dana sa trebinjskim volonterima na prikupljanju pomoći za ugrožene od poplava i klizišta, Janković gotovo da i nije odlazio kući. Upravo zbog svoje dobrote i požrtvovanosti u Crvenom krstu Trebinje postao je sinonim za dobročinstvo.

“U prvom trenutku mislili smo da će nas neko angažovati da idemo u postradale gradove Srpske da izvlačimo stanovništvo, ali pošto poziv nije uslijedio, nas nekoliko se organizovalo da djelujemo u Trebinju i na taj način, zajedno sa svim našim sugrađanima, pružimo doprinos ovoj akciji”, priča Aleksandar.

Osim u Crvenom krstu, ovaj vrijedni mladić aktivan je i kao član Gorske službe spasavanja, te kao član Planinarskog društva “Vučji zub”, gdje je mnogo puta bio u prilici da pomogne ljudima u nevolji, bilo da im se desila nezgoda u vodi, na planini ili u urbanom dijelu grada.

Svjestan je, kaže, da su pored fizičke kondicije spasiocu potrebne smirenost i pribranost, a takvu snagu crpi iz svoje okoline, živeći u skladu najprije sa svojom porodicom i prijateljima, ali i sa prirodom, koju, takođe, puno voli.

“Treba znati ocijeniti kada je pravi momenat da reagujete, ali i da stanete i prepustite spasavanje nekom iskusnijem, ako niste sigurni da vi to možete, jer je, pored iskustva, bitna i saradnja sa kolegama i poznavanje terena na kome djelujete”, dodaje on.

Ovaj izuzetan momak smatra da bi svako trebalo nečim da se bavi, kako bi oplemenio svoj duh, a njega, kako kaže, oplemenjuje to što čini dobro i pomaže drugima.

Izvor: Nezavisne novine