U Trebinju će od 16. do 20. novembra biti održan prekogranični trening i pokazna vježba za vatrogasce, u okviru Programa prekogranične saradnje BiH – Crna Gora.

 

 
Cilj je uvježbavanje koordinisanog djelovanja profesionalih i dobrovoljnih vatrogasnih jedinica sa područja Trebinja, Bileće, Gacka, Foče, Čajniča, Konjica, Jablanice, Stoca, Ravnog i Mostara iz BiH i opština Plužine, Šavnik, Žabljak, Pljevlja i Nikšić iz Crne Gore, koje su korisnice ovog projekta.

Trening i vježbu, u okviru projekta “Prekogranična zaštita od požara”, koji finansira EU, realizovaće Ministarstvo bezbjednosti BiH, Direktorat za vanredne situacije Crne Gore, Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore i Institut za zaštitu od požara i eksplozija iz Sarajeva, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

Ukupna vrijednost projekta je 198.454 evra, a iznos EU granta namijenjen BiH je 167.504 evra iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć prekograničnog programa BiH – Crna Gora, od čega EU finansira 85 odsto.

Preostalih 15 odsto obezbijeđeni su od potpisnika ugovora, Ministarstva bezbjednosti BiH i Instituta za zaštitu od požara i eksplozija.

Zvanično otvaranje treninga i vježbe za profesionalne vatrogasce biće održano 16. novembra u Hotelu “Leotar”, a pokazna vježba “Trebinje 2015” planirana je za 20. novembar u naselju Todorić uz magistralni put Trebinje – Dubrovnik.

U pripremi i realizovanju prekograničnog treninga i pokazne vježbe “Trebinje 2015” učestvuju i entitetske uprave civilne zaštite.

 

Izvor: Srna, Foto: google.com