Sezona gripa na vratima. A toplomjera u apotekama nema, bar ne onih koje su građani koristili proteklih pola vijeka. Bilo je to neprijatno iznenađenje za Miloša Slijepčevića koji je sinoć obišao čitav grad u potrazi za klasičnim živinim toplomjerom.

 

 

U digitalne kaže nema povjerenja, pogotovu kad je u pitanju njegova trogodišnja kćer Eva koja se čitavu noć borila s visokom temperaturom.

“Obišao sam sve apoteke u Trebinju i nigdje nisam našao živin toplomjer. Uhvatila me panika nisam znao šta da radim, gdje da tražim. U nekima su mi rekli da je ovaj digitalni toplomjer čisto bacanje para, a negdje da je dobar, uglavnom našao sam neki živin toplomjer koji je za rektalno mjerenje”, rekao je Miloš Slijepčević.

Iz starih zaliha Miloša je zapao živin toplomjer za rektalnu upotrebu, ali korištenje ovog teškog metala u farmaceutske svrhe zabranjeno je prije pola godine kažu u apotekama. Zato se klasičan toplomjer na koji su građani navikli više ne može naručiti ni iz zemalja regiona. Kada su digitalni mjerači u pitanju sve zavisi od proizvođača.

“Postoje toplomjeri koji su precizni, postoje i ljudi vjerovatno koji ili dobro ne mjere ili ne drže dobro, a možda su i neprecizni. Ali alternativa za sada ne postoji. Imate to što imate sada na tržištu, a to su vam digitalni toplomjeri”, rekla je Đurđica Janjoš Miladinović.

Građani u digitalne aparate uglavnom ne vjeruju, a oni koji su toplomjere probali nemaju sjajna iskustva. Zato će kažu pažljivo čuvati stare živine toplomjere.

Treća opcija su takozvani alkoholni toplomjeri, koji su nešto skuplji od digitalnih, ali oni se na našem tržištu još nisu pojavili ističu farmaceuti.

Izvor: atvbl.com