U Trebinju je sinoć otvorena izložba tradicionalne islamske i hrišćanske umjetnosti “Bogatstvo različitosti”, koju je organizovalo Međureligijsko vijeće u BiH.

Izložba je priređena u galeriji Udruženja umjetnika “Atanasije Popović” i biće otvorena narednih mjesec dana.

Na otvaranju su govorili Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, paroh trebinjski Dražen Tupanjanin, muftija Salem Dedović, trebinjski imam Husein Hodžić i gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević.

Vladika Grigorije istakao je da je otvorenost, u stvari, hrabrost i dobrota koja prima svakoga sa ljubavlju, te istakao da je narod na ovim prostorima imao dugotrajna i velika iskustva življenja u miru, a ne samo sukobe i ratove.

Paroh Tupanjanin rekao je da su se umjetnici potrudili da eksponati islamske i hrišćanske umjetnosti ne stoje jedan naspram drugog nego jedan do drugog.

Prema njegovim riječima, time se pokušava poslati poruka da i ljudi bez obzira na vjeru budu jedan pored drugog kao i sakralni predmeti iz džamija i iz crkava.

Muftija Dedović je istakao da je izložba nesvakidašnji ugođaj i događaj koji je na djelu pokazao bogatstvo različitosti i naglasio da ona šalje poruku da život oponaša umjetnost.

“Meni je drago da dođem u Trebinje, a to zadovoljstvo upotpunjuje prisustvo vladike Grigorija sa kojim se susrećem na različitim događajima i kome sam i ranije rekao da će Trebinje biti grad kojeg ćemo promovisati kao naš zajednički susret međureligijskog dijaloga, saradnje i sporazumijevanja”, rekao je Dedović.

Trebinjski imam Husein Hodžić kaže da ovim događajem Trebinje potvrđuje da nastavlja kontinuitet pravog, istinskog zajedništva, multikulture, multireligije i to je put na kome treba istrajati.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević izrazio je zadovoljstvo što je jedna ovakva izložba priređena u ovom gradu i dodao da ovakva manifestacija potvrđuje da Trebinje pokazuje da je otvoren, multikulturalan grad.

Izvor: Srna