U Muzeju Hercegovine u Trebinju sinoć je otvorena izložba fotografija “Hercegovina – našim očevima, za pokoljenja”, autora Aleksandra Radoša iz Beograda.

Radoš je istakao da je izložba nastala kao plod jednogodišnjeg rada, putovanja kroz upečatljive predjele koji su specifični za Hercegovinu.

– Ova izložba je početak projekta ka trajnoj zamisli – bilježenju Hercegovine na likovno-fotografski način. Ideja je da se uradi fotomonografija koja bi, kroz fotografije, veličala ljepotu Hercegovine – naveo je Radoš, čiji su korijeni iz Hercegovine.

On je rekao da je izložbu posvetio svom ocu, ali i svim Hercegovcima, da osvijetli kakvu ljepotu ovo područje ima.

Organizator fotografisanja Predrag Čerović naveo je da je izložba prodajnog karaktera, sa ciljem da budu obezbijeđena novčana sredstva za monografiju i novu “foto-turu” po Hercegovini.

On je pojasnio da su fotografije izrađene na foto-platnima postavljenim na blind-ramove, što im daje posebnu čar.

– Ovo je Aleksandrov i moj dug prema očevima koji su Hercegovci. Rado bismo nastavili projekat čiji je krajnji cilj monografija, ali to iziskuje finansijska sredstva zbog čega je izložba prodajnog karaktera – naveo je Čerović.

Izložbu čini pedesetak fotografija, na kojima su, osim prirodnih krajolika, starih kuća i građevina, prikazani i manastiri i kulturno-istorijski spomenici.

Izložba, koju će trebinjska publika moći da pogleda i tokom maja, biće otvorena u Beogradu krajem juna.

Izvor: RTRS