Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije rekao je danas na otvaranju Šestog simpozijuma “Teologija u javnoj sferi” u Trebinju da je ovaj skup plod slobode duha Srpske i njenog crkvenog života.

“Kada sam došao u Trebinje, prije nešto manje od 20 godina, prvi moj utisak je bila sloboda, koja je bila i ozbiljna i odgovorna, ali time nije budila ni radost ni smjelost. Mislim da je kao plod toga i ovaj skup rastao iz godine u godinu”, istakao je vladika Dimitrije, poželivši učesnicima dobrodošlicu.

U ime Centra za filozofiju i teologiju, koji je organizator ovog skupa, prisutne je pozdravio Vladan Perišić, koji je naveo da će u naredna tri dana biti priređena predavanja iz različitih oblasti života, te promocije teoloških knjiga i izložba fotografija.

Perišić je istakao da ovaj simpozijum još jednom dokazuje atmosferu saradnje između svih konfesija sa kojima se želi uspostaviti plodan dijalog, čime se ispovijeda zaboravljena istina da Crkva ne postoji da bi drugima docirala o stvarima u koje se ne razumije.Direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović poželio je učesnicima simpozijuma uspješan rad, navodeći da Vlada Republike Srpske posredstvom ovog organa već šestu godinu zaredom pomaže održavanje ovog događaja.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić istakao je da se simpozijum “Teologija u javnoj sferi” svake godine iščekuje sa velikim interesovanjem, budući da se na njemu tretiraju najvažnija životna pitanja i problemi sa kojima se susreću ljudi.

“Ni ove godine neće biti drugačije. To nam govore teme koje su, ne samo duboko važne i aktuelne, već su istovremeno znak da kao društvo imamo potrebu, snagu i dovoljno volje da otvorimo sva pitanja – posebno ona najbolnija i najneprijatnija koja bi u svakodnevnom životu željeli da obiđemo ili izbjegnemo”, naveo je Ćurić.

Izvor: Grad Trebinje