U Bolnici Trebinje danas će biti otvoren Centar za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga, kako bi se kardiovaskularne usluge za pacijente sa područja cijele Hercegovine podigle na viši nivo, najavio je načelnik Centra za hipertenziju i kardiovaskularnu prevenciju sa Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” Nebojša Tasić.
Tasić, koji je i predsjednik Udruženja centara za hipertenziju infarkta i šloga /HISPA/, istakao je da je riječ o specijalizovanom centru, te da je cilj otvaranja da se posebnim personilizovanim u multidisciplinarnim programima liječe i dugoročno prate pacijenti sa povišenim kardiovaskularnim rizikom.

On je dodao da u Srbiji, BiH i Crnoj Gori ima ukupno 27 Hispa centara, napominjući da u Bijeljini veoma dobro funkcionišu dva takva centra.

“Sa ljekarima i rukovodstvom Bolnice Trebinje smo dogovorili da otvorimo Centar i da na maksimalan nivo podignemo kardiovaskularne usluge za pacijente sa područja cijele Hercegovine”, kaže Tasić.

Tasić dodaje da će u Centru za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga u Trebinju raditi ovdašnji ljekari, ali da će im svu neophodnu pomoć pružati eminentni medicinski kadar sa Institura “Dedinje” iz Beograda.

“Udruženje Hispa će opremiti Centar modernim aparatima koji će omogućiti bolju dijagnostiku kardiovaskularnih oboljenja”, najavio je Tasić, navodeći da pacijenti i građani moraju da shvate da je osnova rada dvosmjerni odnos ljekar – pacijent, dok je oprema bitna, ali manje važna.

On je istakao da je Bolnica Trebinje ima edukovan i veoma kvalitetan kadar koji može da uspješno odgovori potrebama pacijenata.

Otvaranje Centra zakazano je za 11.00 časova.

 

 

Izvor: Srna, Foto: Telegraf.rs