Večeras je Trebinju osnovano Udruženje djece poginulih boraca „Nasljeđe“, jedinstveno u Republici Srpskoj, čiji je cilj zaštita prava ove populacije i poboljšanje njihovog položaja, prenosi agencija Srna.

 

Osnivačkoj skupštini prisustvovalo je šezdeset troje djece poginulih boraca, od oko dvije stotine, koliko se pretpostavlja da ih ima u Trebinju.

Za predsjednika udruženja izabran je Saša Pešikan koji je istakao da su nezadovoljni položajem djece poginulih boraca, koja i dvadeset godina nakon rata ne mogu da ostvare svoja zakonom garantovana prava.

„Oko osamdesetoro djece poginulih boraca iz Trebinja još je na birou za nezaposlene, a mnogo njih radi kod privatnika za male plate“, rekao je Pešikan te dodao da je udruženje osnovano na vanpolitičkom principu.

On je istakao da u udruženju nema mjesta ni za kakvu politiku i bilo kakve druge interese osim interesa djece poginulih boraca, napominjući da im je osnovni cilj da budu podrška jedni drugima u rješavanju bilo kakvog problema i da složno nastupaju u borbi za ostvarivanje svojih prava,

 

„Ukoliko bilo koje dijete poginulog borca u Trebinju bude imalo neki problem prilikom zaposlenja zajedno ćemo se se boriti i nećemo dozvoliti da nas preskaču na raznim konkursima već ćemo doći ćemo pred svaku ustanovu, instituciju ili javno preduzeće i tražiti odgovor na pitanje – zašto je neko zaposlen prije bilo kog od djece poginuglih boraca“, dodao je Pešikan prenosi Srna.

On je pozvao i djecu poginulih boraca iz cijele Republike Srpske da se na ovaj način organizuju i da se, kako kaže, umreže radi lakšeg djelovanja i veće ozbiljnosti.

Pešikan je još istakao da slijede aktivnosti na izradi konačne baze podataka sa informacijama o socijalnom statusu svakog djeteta poginulog borca, kako bi potom mogli sa konkretnim zahtjevima da nastupaju prema institucijama i javnim preduzećima u ostvarivanju svojih prava, prvenstveno zaposlenja.

 

Izvor: Srna