Osman-pašina džamija u Trebinju biće otvorena za turiste, a Žarko Vico, stručni saradnik Turističke organizacije, objašnjava da će na ovaj način džamiju moći posjećivati individualni turisti, dok će grupne ture morati biti najavljene.

 

„U posljednje vrijeme imamo sve više turista iz islamskih zemalja koji u sklopu posjeta Trebinju insistiraju da pogledaju unutrašnjost džamije, što će im se na ovaj način omogućavati“, kaže Vico.

Objašnjava da će u sklopu obilazaka  kulturno-istorijskog nasljeđa Staroga grada biti i Muzej Hercegovine i ova bogomolja, što je odranije bilo centar interesovanja, ne samo islamskog svijeta, već i drugih turista.

Vico dodaje da, s obzirom na to da od 1. maja kreće turistička sezona u Trebinju, turistički kapaciteti ovog grada su već počeli da se rezervišu za predstojeće vaskršnje i prvomajske praznike, pa će se, sasvim sigurno, i ove godine tražiti krevet više.

„Još od novogodišnjih praznika pa sve do danas imamo konstantno povećanje broja turista, a sudeći po pokazateljima o povećanju broja noćenja od oko 30 odsto za prva tri mjeseca ove godine, u odnosu na isti period lani, Trebinje ponovo očekuje rekordna godina“, tvrdi Vico.

 

Izvor: Nezavisne novine